Diskuze - Zodpovězené dotazy

Jedná se o veřejnou diskuzi, odborná diskuse členů STL je v interní části stránek.

Dotazy za rok: 20172016201520142013201220112010200920082007

Zodpovězené dotazy

Dotaz podal(a): Gabriela 30.12.2013 - 14:50

Dobrý den,již řadu let jsem dárcem krve a nyní mi byla diagnostikována dna-mohu i nadále darovat

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 31.12.2013 - 11:57

Odpověď: Pokud užíváte malou dávku léku (např. Milurit) a nemáte-li obtíže, můžete darovat.

Dotaz podal(a): Štěpánka 16.12.2013 - 22:46

Dobrý den. Daruji plazmu v DC Chodov. Náleží mi tedy náklady spojené s darováním plazmy ve výši 400,-- Kč. Zajímalo by mě, zda mám v práci nárok na 8 hodinové volno, které mi zaměstnavatel zaplatí nebo pouze na pevnou část pružné pracovní doby (10-13 hod.) a zbytek hodin si musím nadělat? Mzdová účetní tvrdí, že pokud si vezmu odměnu 400,-- Kč, pak mám omluvenu pouze pružnou část pracovní doby (10-13 hod.), také zaplacenu a zbytek hodin si musím nadělat v ostatních dnech. Děkuji za odpověď. štěpánka

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 18.12.2013 - 10:52

Odpověď: S dotazem se prosím obraťte na právníka, který se specializuje na pracovní právo.

Dotaz podal(a): Alexandra 16.12.2013 - 19:36

Dobrý den, chci se zeptat, kdy mohu jít darovat plazmu, když jsem minulý týden byla u zubaře a vrtal mi zub a dával čep. Předem děkuji za vaši odpověď!

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 18.12.2013 - 10:55

Odpověď: Pravděpodobně se dělala také kořenová výplň, takže darovat lze 1 týden po výkonu.\

Dotaz podal(a): Pavlina 16.12.2013 - 18:48

Dobrý den, je možné jít darovat krev pokud mám slabou rýmu? děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 18.12.2013 - 10:50

Odpověď: Ne.\ \

Dotaz podal(a): Renata 14.12.2013 - 3:26

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli můžu darovat krev, když jsem používala přípravek Dalacin T na potírání akné, případně za jak dlouho od skončení používání můžu darovat krev. Děkuji.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 14.12.2013 - 12:36

Odpověď: Měsíc po doužívání můžete darovat.

Dotaz podal(a): Zdeněk 13.12.2013 - 15:55

Dobrý den jsem pravidelný dárce krve a dnes jsem byl odmítnut skrz astma i když na předešlých odběrech mne odebrali krev bez nějakých problémů a při tom mě bylo řečeno ať už nechodím pokud budu léky brát i nadále.Léky vždy vynechám večer a ráno a užívám je spíše už jen na udržení jsem již stabilizován.Otázka zní pokud by mě odebrali krev jestli tím mohu někomu ublížit ať už mě či darovanému.Po odebrání krve jsem se cítil vždy dobře a testy jsem měl taktéž dobré, nemohu zkrátka pochopit kde je problém tak prosím o vysvětlení, poněvadž mne to nesmírně mrzí že nemohu pomoci s krví děkuji předem.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 14.12.2013 - 12:35

Odpověď: Alergie a astma, pokud jsou dobře kompenzovány malou dávkou antialergik/antiastmatik, nejsou překážkou v dárcovství, ohrožení příjemce/dárce je málo pravděpodobné. Každé zařízení transfuzní služby (ZTS) si může ve svých vnitřních předpisech stanovit přísnější kritéria na výběr dárců - dotažte se, zda se předpisy v ZTS, kde jste daroval, změnily.

Dotaz podal(a): Jana 12.12.2013 - 16:48

Dobrý den, Jsem v 28. týdnu těhotenství a beru už 3,5 měsíce železo kvůli nízké hladině hemoglobinu (Tardyferon fol a nyní ještě Sorbifer Durules). I přesto mi hladina klesá ( momentálně 107g/l). Měla jsem hraniční nebo lehce nižší hodnoty už před těhotenstvím. Má smysl dále brát železo pokud zatím nemělo žádný efekt? Děkuji za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 13.12.2013 - 6:48

Odpověď: Doporučuji, aby lékař, který Vám železo nasadil, provedl podrobnější vyšetření, které by zjistilo příčinu poklesu hemoglobinu.

Dotaz podal(a): Honza 09.12.2013 - 13:51

Dobrý den, prosím o informaci zda mohu darovat krev pojud mi byla zjištěna zvýšenáhladina cuku 6.7a byl mi předepsán lék Siofor 500 jedno denně. Děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 10.12.2013 - 14:56

Odpověď: Můžete darovat krev i krevní složky.

Dotaz podal(a): Jan Vrána 07.12.2013 - 2:44

Dobrý den, jsem pravidelným dárcem krve, ale nedávno mi byla zjištěna celiakie, alergie na lepek. Chtěl jsem se zeptat, zda-li s tímto onemocněním mohu darovat i nadále krev. Předem děkuji za zodpovězení mého dotazu. S pozdravem

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 08.12.2013 - 18:46

Odpověď: Při tomto onemocnění dárcovství není možné.\ \

Dotaz podal(a): Tereza 02.12.2013 - 18:05

Dobrý den, před třemi lety jsem prodělala rakovinu prsu, léčena chemoterapií a po operaci ozařována. Při chemoterapii jsem měla špatnou krev, teď už je krev OK, jen ještě chodím na infuze gamaglobulinu. Jsem na hormonální léčbě (Zoladex, Tamoxifen). Je darování krve v mém případě moudré, není to nerozum?

Odpověď zadal(a): Bohoněk Miloš 06.12.2013 - 2:38

V daném případě určitě nejste vhodný dárce krve

Dotaz podal(a): Katka 26.11.2013 - 19:11

Dobrý den chci se zeptat, chtěla bych chodit darovat krev ale zkoušela sem kouřit marihuanu bylo to koncem září. Takže nevim jestli mohu nebo ne. Děkuji za odpověď

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 27.11.2013 - 2:46

Odpověď: Už můžete darovat.

Dotaz podal(a): Kateřina Š. 25.11.2013 - 18:25

Chtěla bych se prosím zeptat za jakou dobu mohu jít na odběr plazmy když jsem 14 dní užívala prednison 20mg na léčbu Bellovy obrny.děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 26.11.2013 - 12:01

Odpověď: Po úplné úzdravě můžete darovat.

Dotaz podal(a): Jana 25.11.2013 - 14:13

Dobry den, muze byt nejak omezeno darovani krve pri uzivani Cordyceps?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 26.11.2013 - 11:59

Odpověď: Můžete darovat bez omezení.\

Dotaz podal(a): Veronika 22.11.2013 - 19:55

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když daruji plazmu, tak mi krev špatně teče, ale jak se mi vrací tak nejsou problémy. Čím to může být? Děkuji za odpověď

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 25.11.2013 - 1:06

Odpověď: Příčin může být víc, např. přisávání hrotu jehly k žilní stěně, nedostatečná náplň žil, hrot jehly těsně pod žilní chlopní atd.

Dotaz podal(a): Gábina 20.11.2013 - 18:29

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli můžu jít na plazmu a další den ráno k praktickému lékaři na odběr krve. ? Nezjistí mi třeba něčeho málo kvůli odběru plazmy ?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 25.11.2013 - 1:08

Odpověď: Vyloučit to nelze. Doporučuji postupovat obráceně - nejdříve odběr vzorku krve u PL, poté odběr krve/krevní složky.

Dotaz podal(a): Jakub 18.11.2013 - 20:57

Můžu se zeptat proč je v poučení dárce uvedená doba 1 rok,že se nesmí po styku s HIV pozitivní osobou darovat krev? Všude se uvádí imunologické okénko 3 měsíce. Jak to tedy je? Mám novou přítelkyni, stačí jít na testy po 3 měsících?Děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 19.11.2013 - 10:39

Odpověď: Tříměsíční imunologické okno (doba od přenosu infekce po jistý záchyt infekce laboratorními testy) je uváděno jako statisticky vysoce pravděpodobné. Je známa řada případů, kdy byla tato doba delší. Základní podmínkou při propouštění dárce k odběru je bezpečí příjemce, které má vždy přednost, proto je legislativně stanovena doba vyřazení z dárcovství na 1 rok. Obdobně postupují i orgány hygienické služby, např. když se poraníte o neznámou jehlu, dělá se poslední vyšetření 1 rok po poranění.

Dotaz podal(a): Lucie 14.11.2013 - 14:32

Dobrý den, chtěla by jsem se zeptat, zda mohu darovat krevní plazmu, když užívám léky Euthyrox 75 a Tardyferon?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 15.11.2013 - 12:26

Odpověď: Pokud máte při léčbě funkci štítné žlázy dobře kompenzovanou, můžete darovat.

Dotaz podal(a): Vojtěch B 13.11.2013 - 17:46

Dobrý den, na vašich stránkách jsem si přečetl, že osoby trpící revmatologickým onemocněním nesmí být dárci. Jsem už delší dobu sledován na revmatologii (diagnóza juvenilní revmatoidní artritida), revmatolog mi ale řekl, že by to neměl být při odběru problém. Jak to tedy je? Léky trvale neužívám, jen občas při bolesti Diclofenac.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 14.11.2013 - 12:05

Odpověď: Dárcem krve/krevních složek může být osoba, která splňuje stanovená kritéria pro dárce. Juvenilní RA je onemocněním, které vyřazuje z dárcovství. Za posouzení způsobilosti dárce k odběru je vždy zodpovědné zařízení transfuzní služby.

Dotaz podal(a): Michal Z 12.11.2013 - 11:54

Dobrý den, na dermatologii jsem zjistil, že mám kondolymata acuminata v podobě bradavic na přirození. K vyléčení mi byl předepsán krém Wartec - stačil mi jeden cyklus a bradavice zmizely. Nakažený jsem byl od přítelkyně, která se léčí. V tuto chvíli používáme ochranu. Chtěl jsem se zeptat, zdali je možné jít darovat krev a jestli ano, po jak dlouhé době. Děkuji za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 12.11.2013 - 19:35

Odpověď: Po vyléčení lze darovat krev i krevní složky.

Dotaz podal(a): Jana 10.11.2013 - 21:22

Dobrý den, mohu darovat krev, pokud užívám Helicid pro GER? Děkuji za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 11.11.2013 - 18:58

Odpověď: Můžete darovat.

Dotaz podal(a): Honza 09.11.2013 - 23:02

Dobrý den, mohu po dobrání léku Ospen 1500 na odběr krevní plazmy? Konkrétně týden po dobrání? Děkuji za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 11.11.2013 - 18:58

Odpověď: Darovat lze nejdříve 1 měsíc po doužívání antibiotik.

Dotaz podal(a): Honza 09.11.2013 - 1:35

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, které odběrní místo v Praze je nejlepší. Věřím, že všude to bude na úrovni, ale jde mi o pohodlí, příjemné prostředí, vstřícnost personálu,... Děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 11.11.2013 - 18:57

Odpověď: Takovou informaci naše Společnost nemá. Protože dárce by měl být registrován a darovat pouze na jednom zařízení transfuzní služby (ZTS), nelze ani takový průzkum udělat. Doporučuji zeptat se známých, kteří darují, zda jsou tam, kde darují, spokojeni, a vydat se s nimi na odběr.

Dotaz podal(a): Aneta B. 07.11.2013 - 20:20

Dobrý den. jsem dárkyní krve a jednou za měsíc trpím migrénou způsobenou krční páteří. bolest utlumím jedním sáčkem Nimesil suspenzí. určitě nepůjdu na odběr hned druhý den ale nemá to nějaký neblahý vliv i po několika dnech? děkuji za odpověď

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 11.11.2013 - 18:52

Odpověď: Váš přístup je OK, darujte s s min. jednodennímdenním odstupem od požití léku.\

Dotaz podal(a): petr 06.11.2013 - 8:39

dobrý den,pokud jsem prodělal v roce 2001 boreliozu mohu darovat krev

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 07.11.2013 - 4:23

Odpověď: Pokud nemáte zdravotní následky, můžete darovat.

Dotaz podal(a): Šárka 05.11.2013 - 22:12

Dobrý den, chci se zeptat, co je nejúčinnější na odstranění či alespoň zlepšení jizviček po odběrech plasmy. Děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 07.11.2013 - 4:29

Odpověď: Hojení v místě vpichu je individuální, důležité je dobře si podržet místo vpichu po odběru.

Dotaz podal(a): Veronika 01.11.2013 - 23:57

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně dárcovství krve. Mohu darovat krev, pokud mám menstruaci? Prosím odpovězte co nejdříve! V úterý mám jet darovat, tak abych to mohla včas zrušit.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 07.11.2013 - 4:32

Odpověď: Při menstruaci nedarujte, odběr odložte.

Dotaz podal(a): Zuzana Š. 31.10.2013 - 19:08

Pane doktore,jak mám prosím postupovat,když jsem byla an odběru plazmy a nevědomě jsem neuvedla,že užívám hypnotika asi půl roku-HYPNOGEN.Svou chybu jsem si uvědomila léky vysadila,nerada bych totiž někoho poškodila.děkuji za odpověd

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 07.11.2013 - 4:30

Odpověď: Oznamte neprodleně tuto skutečnost zařízení transfuzní služby, kde jste darovala.

Dotaz podal(a): Pavla 26.10.2013 - 21:53

Jsem pravidelnou dárkyní krevní plazmy v plazmafaretickém centru. Na internetu jsem se dočetla, že při dialýze je riziko přenosu hepatitid. Není riziko přenosu infekčních onemocnění i u darování plazmy? Děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 07.11.2013 - 4:20

Odpověď: Odběr krve, plazmy a krevních složek není z hlediskam přenosu hepatitid rizikový, veškerý používaný materiál k odběru je na jedno použití.\

Dotaz podal(a): JAN 24.10.2013 - 13:29

Můžu darovat plazmu když občas užívám na bolest hlavy NOVALGIN.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 07.11.2013 - 4:24

Odpověď: Můžete darovat, při bolestech odběr odložte.

Dotaz podal(a): ivana 24.10.2013 - 13:26

CHtěla bych se zeptat zda můžu darovat plazmu když užívám stilnox na spaní půl tbl.delší dobu.děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 11.11.2013 - 19:03

Odpověď: Vzhledem k rychlosti vylučování léku z organismu lze darovat nejdříve za 3 dny po požití léku.\

Dotaz podal(a): Vláďa 23.10.2013 - 11:27

Uživám Ipertrofan 40 na prostatu cítím pálení,po týdnu užívání se zhoršuje.V přílo píší že se prášky musí doužívat.Chci se zeptat proč se musí doužíva a jestli je mužu přestat užívat.Děkuji.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 24.10.2013 - 12:23

Odpověď: Dotažte se prosím lékaře, který Vám lék předepsal.

Dotaz podal(a): pájinka 20.10.2013 - 4:37

Dobrý den, chci se zeptat zda můžu darovat krev při užívání guajacuran? Před odběrem bývám nervozní, i když vím, že je to zbytečné. Může mít vliv na antikoncepci chloe? Děkuji za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 20.10.2013 - 22:19

Odpověď: Vzhledem k rychlosti vstřebávání léku a možným komplikacím pro příjemce Vaší krve daný lék před odběrem neberte. Před odběrem se dobře vyspěte, lehce posnídejte a bez obav přijďte na odběr. Druhou otázku položte svému gynekologovi.

Dotaz podal(a): Barbora 17.10.2013 - 1:30

Chci se zeptat, kdyz beru Letrox na stitnou zlazu (onem. neni autonomniho puvodu), jestli mam denni davku vynechat v den, kdy bych chtela jit darovat krev? Nebo si ji radeji vzit? Dekuji, s pozdravem.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 20.10.2013 - 22:02

Odpověď: Léčbu nepřerušujte, pokud jí« to možné, vezměte si lék až po odběru.

Dotaz podal(a): Petra 15.10.2013 - 18:14

Dobrý den, mohu darovat plazmu při užívání Tebokanu? Děkuji.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 16.10.2013 - 20:21

Odpověď: Můžete darovat bez omezení.\

Dotaz podal(a): Jiří Hromádka 14.10.2013 - 15:38

Dobrý den, chtěl bych se zeptat co je potřeba udělat pro to, aby se člověk stal dárcem. děkuji.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 16.10.2013 - 20:20

Odpověď: 1) Přečtěte si informace pro prvodárce na těchto stránkách nebo na stránkách zařízení transfuzní služby (ZTS), kde chcete darovat. 2) Rozhodněte se a jděte darovat (zjistěte si, zda se na vybraném ZTS musíte objednat k odběru či nikoliv).\ 3) K odběru si vezměte průkaz totožnosti a průkazku zdravotní pojišťovny.

Dotaz podal(a): Pavel 14.10.2013 - 14:29

Dobrý den, jsem pravidelný dárce krve a praktický lékař mě nyní předepsal lék Sertralin Actavis 100 mg, konkrétně ½ tablety ráno. Jedná se o lék, pro který bych byl vyřazen z dárcovství ? Pokud ano, po jaké době se můžu opět stát dárcem, pokud přestanu uvedený přípravek užívat. Děkuji.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 16.10.2013 - 20:25

Odpověď: Užívání antidepresiv s sebou nese celou řadu vedlejších účinků (jak na dárce, tak i na příjemce). Protože se antidepresiva vylučují z organismu velmi pomalu, doporučuji darovat nejdříve za 1 měsíc po jejich vysazení (v případě, že byla užívána pro přechodný, např. úzkostný stav). V případě psychiatrické diagnózy, např. endogenní deprese nebo schizofrenie jste vyřazen z dárcovství trvale.

Dotaz podal(a): Malenka 11.10.2013 - 23:25

Dobrý den. Je možné, že ještě 4 dny po odběru krve, přetrvává bolest ruky? Je to pálivá bolest, která proudí až do ramene a do prstů. Už samotný odběr krve byl bolestivý a v okolí vpichu se objevila ztvrdlina. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 16.10.2013 - 20:17

Odpověď: Možné to je, kontaktujte zařízení, kde jste darovala, nebo praktického lékaře.

Dotaz podal(a): Liliana 08.10.2013 - 17:22

Dobrý den,chci se zeptat,po jak dlouhé době po dobrání ATB(Augmentin1g)je dobrý krevní obraz?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 09.10.2013 - 10:01

Odpověď: V letáku Augmentinu není uvedeno, že by tento lék ovlivňoval krevní obraz. Darovat krev nebo krevní složky lze nejdříve za 1 měsíc po doužívání antibiotik.\

Dotaz podal(a): Iva 06.10.2013 - 20:45

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když mám celiakii, mohu darovat krev?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 07.10.2013 - 10:55

Odpověď: Bohužel nemůžete.

Dotaz podal(a): Božena Bohuslavová 03.10.2013 - 10:51

Dobrý deň chcela by som sa psýtať, či mí´žem darovať krv v českej republike, ked nemám zdravotnú kartičku Českej republiky a zdravotnú kartičku Slovenskej republiky. Na Slovensku som už krv darovala 5 krát. Od 1.9. som začala robiť v čechách, a zatiaľ mám len medzinárodnú zdravotnú kartu vydanú na Slovensku. Ďakujem

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 09.10.2013 - 10:00

Odpověď: Pro odběr občana jiné země je podmínkou 1) platné zdravotní pojištění pokrývající alespoň "neodkladnou péči" pro případ úrazu (komplikace po odběru) a 2) dohledatelnost/zastižitelnost v ČR na stálé adrese.

Dotaz podal(a): Roman 02.10.2013 - 21:34

Chtěl bych se zeptat jestli můžu jít darovat plazmu, když jsem si včera našel přisáté klíště?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 03.10.2013 - 14:07

Odpověď: Za měsíc.

Dotaz podal(a): zdenek 30.09.2013 - 20:16

dobrý den. vyčetl jsem, že po tetování se krev může darovat až po 6ti měsících. zajímalo by mě proč za tak dlouho. děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 02.10.2013 - 18:37

Odpověď: Kvůli riziku přenosu virové hepatitidy.

Dotaz podal(a): Kiki 26.09.2013 - 23:32

Dobrý den,co všechno zjišťujete při kontrolním odběru?Můžete zjistit i případné těhotenství?Děkuji :)

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 27.09.2013 - 10:35

Odpověď: Vyšetření na zjištění těhotenství není součástí vyšetření dárce. Prováděná vyšetření jsou popsána v informacích pro dárce.\ \

Dotaz podal(a): Alex 26.09.2013 - 13:54

Uzivam leky na alergii. Trvale konkretne Symbicort. Muj alergolog(imunolog) neshledal zadny problem s darovanim krve. Na transfuzni stanici jsem byl odmitnut s oduvodnenim ze Symbicort obsahuje imunosupresiva. V jedne odpovedi zde neshledavate kontraindikaci se Symbycortem. Jak to tedy je?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 27.09.2013 - 10:52

Odpověď: Vzhledem k zanedbatelnému vstřebávání kortikoidu při správném užívání (vyplachování úst po aplikaci) lze při užívání Symbicortu darovat za předpokladu dobré kompenzace astmatu. Zařízení transfuzní služby ale má právo si stanovit přísnější kritéria pro výběr dárců.\

Dotaz podal(a): Blanka 24.09.2013 - 21:40

Dobrý den, před měsícem jsem poprvé darovala krev. Po odběru se mi udělalo na omdlení, musela jsem na odběrovém sále ještě asi cca půl hodiny odpočívat. Také jsem měla malý hematom. Je vhodné, abych darovala i krevní plazmu? Stabilně mám spíše nižší tlak a občas se mi motá hlava. Děkuji za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 25.09.2013 - 13:08

Odpověď: Můžete darovat, důležité je se pořádně se před odběrem zavodnit (příjem tekutin) a jít na odběr bez stresu.

Dotaz podal(a): Andrea 24.09.2013 - 13:31

Dobrý den, jsem pravidelný dárce krevní plazmy a destiček, jako čerstvě zjištěnému alergikovi (roztoči) s celoroční rýmou mi byl předepsán Levocetirizin Actavis 5mg 1x1 tbl. Mohu po dobu podávání léku jít na odběr?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 25.09.2013 - 13:30

Odpověď: Při uvedené léčbě můžete darovat. V době odběru nesmíte mít příznaky alergie (rýmu, zánět spojivek,...)

Dotaz podal(a): Jana.O 24.09.2013 - 11:07

dobry den, chcela som sa opytat, ci mozem darovat krv po zanetu slach. Berem prasky Aulin a gel Aulin priamo na zanet. Musim cakat mesiac od dobratia tablet alebo mozem ist darovat hned? dakujem

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 25.09.2013 - 13:07

Odpověď: Po vyléčení můžete darovat.\

Dotaz podal(a): Kateřina 21.09.2013 - 13:30

Dobrý den, byla jsem 17.9 na odběru krevní plazmy po půlroční přestávce kvůli tetování a od té doby mě bolí zůb. Je to 5 měsíců co jsem byla na pravidelné prohlídce u zubaře.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 23.09.2013 - 11:28

Odpověď: Doporučuji návštěvu stomatologa, souvislost mezi odběrem a bolestí zubu hledám obtížně.\

Dotaz podal(a): Jitka 21.09.2013 - 1:23

Dobrý den! Může člověk, který trpí HPV infekcí darovat plazmu? Je trvale vyřazen z dárcovství? Zjišťuje se tato infekce během krevních odběrů na dárcovství, nebo je třeba "se k ní příznat"?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 23.09.2013 - 11:25

Odpověď: Infekce se při odběrech nevyšetřuje. Pokud dárce ví, že onemocněním trpí, měl by odběry přerušit do vyléčení (+ 1 měsíc po doužívání antibiotik).\ Nepřiznat onemocnění by bylo nezodpovědné, pokud by krev byla podána pacientovi, mohla by být příčinou problému.\

Dotaz podal(a): Dominika 20.09.2013 - 20:38

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či mí´žem darovať krv ak mi približne pred rokom zistili zlatého stafylokoka? Nebola som naň nijako liečená.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 23.09.2013 - 11:27

Odpověď: Záleží, kde byl zjištěn.\

Dotaz podal(a): David 20.09.2013 - 9:26

Dobrý den,mohu před darováním krve jíst 2 bílé jogurty (tedy 300 g,tučnost do 3%), někde říkají že se může normálně jíst a někde že jen suchý rohlík, že tučné jídlo zkresluje výsledky.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 20.09.2013 - 13:17

Odpověď: Nízkotučný jogurt si můžete před odběrem dát, pokud máte normální metabolismus tuků, nemělo by to mít vliv.\

Dotaz podal(a): Lenka F. 17.09.2013 - 19:05

Dobrý den. jsem pravidelnou dárkyní krve. před dvěma měsíci jsem si nechala udělat tetování. za jak dlouho můžu znovu na odběr? velmi rychle se zahojilo a žádné komplikace se nevyskytly. děkuji za odpověď

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 18.09.2013 - 9:53

Odpověď: Darovat můžete nejdříve za 6 měsíců po tetování.\

Dotaz podal(a): Zdeněk Homolka 16.09.2013 - 12:25

Dobrý den. Chci se už dlouho zeptat. V dětství jsem měl infekční mononukleózu po ní problémy s játry (držení diet, léky). Nyní beru léky Milurit a Diclofenac kvůli dně. Můžu darovat krev?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 17.09.2013 - 10:52

Odpověď: Pokud nemáte problémy s játry, dárcovství je možné. U onemocnění dnou záleží na posouzení stavu, dotažte se na transfuzním oddělení, kde chcete darovat.

Dotaz podal(a): vondráček 14.09.2013 - 13:43

Dobrý den,prodělal jsem boreliozu,ale v současné době je přeléčená.Mohu darovat krev?děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 16.09.2013 - 10:16

Odpověď: Darovat můžete nejdříve 6 měsíců po vyléčení.

Dotaz podal(a): Maryjoe 13.09.2013 - 14:36

Dobrý den! Je onychomykóza na DK kontraindikací k dárcovství krevní plazmy?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 16.09.2013 - 10:18

Odpověď: Samotná onychomykóza kontraindikací odběrů není. Pokud začnete užívat antimykotika (protiplísňová antibibiotika), po dobu užívání a měsíc po skončení užívání nelze darovat.

Dotaz podal(a): Alena 11.09.2013 - 21:03

Můžu před darováním krve jíst bílý jogurt (obsah tuku do 3%)?děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 13.09.2013 - 10:49

Odpověď: Můžete.\

Dotaz podal(a): Tomáš 11.09.2013 - 14:47

Dobrý den, chci se zeptat před více než půl rokem jsem si nechal udělat tetování, nyní jsem byl dvakrát za sebou (po 14 dnech) darovat plazmu. Lékař mi nesdělil, že by bylo něco v nepořádku. Pokud by nějaký výsledek nebyl v pořádku, pustili by mě na další odběr plazmy? Třeba kdyby ještě po těch 14 dnech neměli výsledky konfirmačního testu?Děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 13.09.2013 - 10:52

Odpověď: Při vyšetření před odběrem krve/krevní složky se posuzují i výsledky vyšetření provedených při minulém odběru. Při abnormálním výsledku by odběr možný nebyl.

Dotaz podal(a): malenka 10.09.2013 - 21:01

Dobrý den. Moje kamarádka užívá tyto léky: hormon NORETHISTERON a antidepresiva ELICEA. Může darovat krev? Děkuji za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 11.09.2013 - 9:49

Odpověď: Hormonální antikoncepce dárcovství nebrání. Užívání antidepresiv s sebou nese celou řadu vedlejších účinků (jak na dárce, tak i na příjemce). Protože se antidepresiva vylučují z organismu velmi pomalu, doporučuji darovat nejdříve za 1 měsíc po jejich vysazení (v případě, že byla užívána pro přechodný, např. úzkostný stav). V případě psychiatrické diagnózy, např. endogenní deprese nebo schizofrenie bude vyřazena z dárcovství trvale.

Dotaz podal(a): Michaela R 10.09.2013 - 14:09

Dobrý den,mám dotaz. Když mě praktický lékař s žádankou pošle na vyšetření Boreliózy a klíšťové encefalitidy budu něco platit? Bolí mě už 14 dní hlava v týlu,ale horečku nemám ani se my okolo štípance neudělal flek.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 11.09.2013 - 9:45

Odpověď: Předpokládám, že pouze regulační poplatek 30 Kč. Dotažte se na místě, kam půjdete na vyšetření.\

Dotaz podal(a): Andrea 09.09.2013 - 17:32

Dobrý den, mám dlouhotrvajíci problém s hladinou hemoglobínu. Mám ji těsně pod hranicou, to je 123. A pro transfúzi je potřeba 125. Vyšetření krvi je v pořádku, železo, kyselina listová atd. je v normě. Nemůžu se dostat na hranici 125. Je možné darovat i když nemám tuhle hranici? Děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 10.09.2013 - 9:42

Odpověď: Nemůžete. Hladina hemoglobinu je stanovena legislativně (vyhl. č. 143/2008 Sb.)

Dotaz podal(a): Martina 09.09.2013 - 15:31

Jsem chtěla bych darovat krev, jen by mě zajímalo, zda je nějak zajištěna nepřítomnost v práci? Případně zda onen den budu mít v práci proplacený?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 10.09.2013 - 9:40

Odpověď: Viz informace pro dárce (Zákoník práce) a též odpovědi v minulosti.

Dotaz podal(a): Aleš 09.09.2013 - 15:21

Dobrý den, byla mi chirurgicky odstraněna podkožní rezistence (Fibrolipom), za jak dlouho mohu darovat krev / plazmu?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 10.09.2013 - 9:39

Odpověď: Pokud se jednalo o drobnou excizi, můžete darovat po zhojení. Pokud byla operace v celkové anestezii, můžete darovat za 6 měsíců.\

Dotaz podal(a): Pavel 08.09.2013 - 22:01

Dobrý den. Má kamarádka má liedenskou mutaci. Před několika týdny chtěla darovat krev v FNKV, ale z důvodu LM byla odmítnuta. Krev již v minulosti darovala v jiném transfuzním oddělení - bez problému. Níže ve Vašich odpovědích jste již na toto tema odpovídal a darování nevylučujete. Rád bych se Vás přesto zeptal, zda v kombinaci LM + darování krve nehrozí kamarádce nějaké riziko. Také by mě zajímalo, jestli lidenská mutace je nemoc krve (pak by darování asi nebylo na místě) a nebo se jedna o poruchu organismu, která se muže projevit právě na srážlivosti krve. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 09.09.2013 - 11:19

Odpověď: Leidenská mutace je porucha krevní srážlivosti, je vrozená, může být v heterozygotní nebo homozygotní formě. Dárcovství plné krve při LM je možné, některá zařízení transfuzní služby (ZTS) si však mohou stanovit přísnější kritéria pro výběr dárců. Pokud ZTS posuzuje způsobilost dárce při LM, přihlíží k dalším skutečnostem (homozygot/heterozygot, prodělané trombózy, antikoncepce atd.).

Dotaz podal(a): Aleš 05.09.2013 - 16:07

Mohu darovat krev, když jsem v dětství při operaci kostní cysty dostal kostní štěp od matky?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 13.09.2013 - 10:49

Odpověď: Bohužel, jedná se o transplantát, který je důvodem k trvalému vyřazení z dárcovství.\

Dotaz podal(a): Karolína 04.09.2013 - 15:56

Dobrý den, jsem dárce plné krve a nyní bych chtěla zkusit odběr i plazmy. Krev jsem darovala 28.8. za jak dlouho mohu darovat plazmu? Děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 05.09.2013 - 10:23

Odpověď: Plazmu lze darovat za měsíc po odběru krve, ve Vašem případě po 28.9.\

Dotaz podal(a): Dana 29.08.2013 - 17:22

Mohu darovat krev, když trpím obsedantně kompulzivní poruchou? Jsem již bez měsíce bez lantidepresiv a cítím se velmi dobře.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 30.08.2013 - 10:33

Odpověď: Dotažte se na transfuzním oddělení, kde chcete darovat. Obecně uvedená porucha z dárcovství nevyřazuje, ale každé zařízení transfuzní služby si může stanovit lokálně přísnější podmínky pro výběr dárců nad rámec platných předpisů.

Dotaz podal(a): Tomáš 29.08.2013 - 14:24

Před půl rokem jsem byl na kolonoskopii. Chtěl bych jít nyní darovat krev. Chci se zeptat, v případě že by výsledky některého vyšetření nebyly v pořádku, za jak dlouho by mě z transfuzní stanice kontaktovali?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 30.08.2013 - 10:28

Odpověď: Pokud se u dárce při vyšetření infekcí (HIV, hepatitida B a C, syfilis) na transfuzním oddělení zjistí jiný výsledek než negativní, musí se vzorek zaslat k ověření do Národní referenční laboratoře, která je oprávněna výsledek uzavřít. Teprve po uzavření výsledku se případná pozitivita oznamuje dárci.\ \

Dotaz podal(a): Pavel 29.08.2013 - 0:43

Dobrý den, chci se zeptat kamarád byla darovat krev a kroutila se mu hadička s jehlou, A sestřička řekla, že je to tím jak ty hadičky vyvařují, že se pak kroutí. Myslel jsem, že je všechno jednorázové a sterilní?Děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 29.08.2013 - 9:58

Odpověď: Veškerý materiál k odběru je na jedno použití! Sestra měla zřejmě na mysli sterilizaci odběrových souprav při jejich výrobě.

Dotaz podal(a): Jirka 27.08.2013 - 20:29

Dobrý den, začal jsem brát kloubní výživu altermed mobilin, kde každá tableta obsahuje 1500mg glucosamine sulfate, 600mg hydrolyzovaného kolagenu, 600mg chondroitine sulfate a 300mg methyl sulfonyl methanu. Můžu jít darovat plasmu? A pokud ano, bylo by dobré několik dní před odběrem přípravek vysadit? Moc děkuji za odpověď

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 29.08.2013 - 9:51

Odpověď: Jde o doplněk výživy, můžete darovat bez omezení, vysazovat před odběrem netřeba.

Dotaz podal(a): Kateřina 23.08.2013 - 20:19

Dobrý den, byla mi diagnostikována Chronova choroba. Je i s ní možné darovat krev? Děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 26.08.2013 - 10:54

Odpověď: Bohužel, při Crohnově chorobě nelze darovat krev ani krevní složky.\

Dotaz podal(a): Michaela R 18.08.2013 - 12:52

Dobrý den,chtěla bych se zeptat mám málo železa,beru Sorbifen jak dlouho trvá doplnění do počtu,aby bylo možno zase darovat aspoň plazmu? A druhý dotaz je jak dlouho po lécích na Boreliózu lze zase darovat?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 19.08.2013 - 10:32

Odpověď: Rychlost vzestupu červeného krevního barviva a doplnění zásob železa při jeho nedostatku po zahájení léčby železem je individuální a záleží na mnoha okolnostech (např. hloubka anémie, velikost deficitu železa, schopnost vstřebávat podávané železo a jeho snášenlivost, pravidelnost užívání železa, velikost ztráty železa, např. při menses příp. jiném krvácení, také těhotenství je mimořádně náročné na zásoby železa matky atd.). Úprava krevního obrazu může trvat řádově týdny - měsíce, úprava zásob železa měsíce - roky.\ Pokud bylo onemocnění boreliózou potvrzeno, lze darovat za 6 měsíců po vyléčení. Pokud jste užívala antibiotika "preventivně" např. po přisátí klíštěte a borelióza nebyla potvrzena, lze darovat za 4 týdny po doužívání antibiotik.

Dotaz podal(a): Majda 12.08.2013 - 16:33

Dobrý den,mohu darovat krev po půl roce po rizikovém pohlavním styku. Na HIV testech jsem byla po 3 měsících-negativní.Děkuji.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 14.08.2013 - 10:31

Odpověď: Pokud jste měla pohlavní styk a) s osobou, provozující prostituci (včetně partnerů těchto jedinců, kteří měli rizikový styk), b) s HIV pozitivní osobou, c) s mužem, který měl pohlavní styk s jiným mužem; můžete darovat nejdříve za 1 rok po tomto pohlavním styku. Pokud se Vás netýkají výše uvedené důvody ani další důvody vylučující z odběrů (viz Poučení dárce), můžete darovat.\

Dotaz podal(a): Magdalena 08.08.2013 - 17:10

Dobrý den, před týden mi lékař zjistil pásový opar na zádech. Využívala jsem balení Herpesinu. Za jak dlouho mohu opět darovat krev. Nebude prodělané onemocnění interferovat s prováděnými vyšetřeními (žloutenky, HIV)?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 09.08.2013 - 10:17

Odpověď: Darovat můžete po vyléčení, nejdříve za měsíc po doužívání antibiotik (antivirotik).\

Dotaz podal(a): Jakub 31.07.2013 - 20:02

Dobrý den,byl jsem pravidelným dárcem plazmy,v letošním roce mi byla diagnostikována Meniérova nemoc,užívám Betahistin a nemám žádné potíže.Mohl bych opět začít chodit na plazmaferézy?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 01.08.2013 - 9:44

Odpověď: Dárcovství nedoporučuji. Nelze vyloučit vyvolání záchvatu odběrem.

Dotaz podal(a): Martina 31.07.2013 - 19:57

Dobrý den,chtěla bych se stát dárkyní krve,je mi 20 let jsem zdravá,ale občas se u mě vyskytne kožní problém-pityriasis versicolor-na zádech-ted naposledy na jaře-přeléčeno lokálním antimykotikem.Momentálně jsem ok,bez projevů.Můžu darovat ?děkuji za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 01.08.2013 - 9:43

Odpověď: V období mimo léčbu můžete darovat.

Dotaz podal(a): Hana 30.07.2013 - 20:25

Dobrý den, týden zpátky mi odebírali znaménko, které jsem si poranila. včera mi vyndali jeden steh, co jsem měla a řekli že nález je benigní. Mohu zítra dát krev?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 31.07.2013 - 10:53

Odpověď: Je-li rána zhojena, můžete darovat.

Dotaz podal(a): Novotná B. 30.07.2013 - 10:32

Dobrý den, mohu darovat krev po štípnutí hmyze, v mém případě vosou? Děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 30.07.2013 - 10:53

Odpověď: Pokud nemáte alergickou reakci nebo lokální zánět v místě štípnutí, můžete darovat.

Dotaz podal(a): Katka 25.07.2013 - 12:41

Dobrý den, před časem jsem byla pravidelnou dárkyní krve, do doby, než jsem měla při odběru v 2003 pozitivní test na HIV. Po opakovaných testech na HIV v následných testech s 3 měsíčních byl výsledek potvrzen jako HIV negativní. Je možnost po této době ještě někdy darovat krv, nebo by výsledky u napořád ukazovali pozitivní výsledek při oděru?Děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 29.07.2013 - 10:19

Odpověď: Předpokládám, že v roce 2003 jste měla na transfuzním oddělení test "reaktivní" a v Národní referenční laboratoři (NRL) negativní. Pokud byl následný test na transfuzním oddělení i v NRL negativní, umožňuje v takovém případě vyhl. 143/2008 Sb. "zahájit další odběry krve nebo krevních složek po 6 měsících od posledního odběru vzorku".

Dotaz podal(a): Michal 23.07.2013 - 23:21

Dobrý den, užívám pravidelně esomeprazol. Může mít tento lék vliv na tvorbu železa v tělě? Po jaké době po vynechání se může jít darovat krev? Děkuji.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 24.07.2013 - 10:07

Odpověď: Tento lék může ovlivnit vstřebávání železa, i když to není výslovně v SPC uvedeno. Pokud ho užíváte z preventivních důvodů, lze darovat krev i krevní složky (ale nelze darovat při současném užívání antibiotik, při akutní vředové chorobě atd.).

Dotaz podal(a): Jana 23.07.2013 - 22:15

Dobrý den,chodím darovat plazmu,nyní již po roce mam být ošetřena lékařem, nejspíš rozbor krve atd, na co všechno rozbor bude a co všechno mi bude pak doktor dělat? děkuji moc

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 24.07.2013 - 9:34

Odpověď: Při pravidelných odběrech plazmy je nutné nejméně 1x ročně provést rozbor bílkovin. Případné další kontroly stanovuje příslušné zařízení transfuzní služby, informujte se přímo tam.

Dotaz podal(a): Dagmar 23.07.2013 - 20:42

Dobrý den,před týdnem jsem byla blombovat zub a pak se mi udělaly afty.Ještě je mám a mám jít nyní na plazmu.Můžu na odběr?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 24.07.2013 - 9:30

Odpověď: Doporučuji odběr odložit, po zhojení je možné pokračovat v odběrech.\

Dotaz podal(a): Oldřich 23.07.2013 - 11:20

Dobrý den, mohu darovat krev, když je po DMO? Děkuji za odpověd

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 24.07.2013 - 9:50

Odpověď: Vzhledem k tomu, že příznaky DMO zahrnují široké spektrum tíže postižení, posuzuje se možnost dárcovství individuálně. Dotažte se v konkrétním zařízení transfuzní služby, kde chcete darovat.

Dotaz podal(a): Tomáš 23.07.2013 - 0:30

Dobrý den, chci se zeptat byl jsem do 10.7.2013 na dovolené V Abu Dhabi (10dní) kdy mohu jít darovat krev? Děkuji za odpověď

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 23.07.2013 - 9:53

Odpověď: Darovat můžete 1 měsíc po návratu.

Dotaz podal(a): Ladislav 19.07.2013 - 0:52

Aulin byl předepsán kvůli problému se šlachami nebo svalami u kolena,asi kvůli možnému zánětu.Aulin již neberu a za 14 dní mám jít na plazmu.Je to v pořádku?Mohu jít?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 19.07.2013 - 9:47

Odpověď: Pokud zánět již nemáte, můžete darovat.

Dotaz podal(a): K. 18.07.2013 - 10:12

Dobrý den, po štípnutí hmyzem jsem léčena s trombozou, teď si píchám Framin a beru Warfarin. Dostala jsem na týden i antibiotika. Budu moci, jako dlouholetá dárkyně krve a plazmy, po 3 měsíčním léčení + měsíci, pokračovat v dárcovství nebo budu již úplně vyřazena? Děkuji za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 19.07.2013 - 9:45

Odpověď: Prodělaná trombóza vyřazuje z přístrojových odběrů, odběry krve by měly být možné. Doba vyřazení z odběrů po skončení užívání Warfarinu není stanovena, dotažte se konkrétně na transfuzním zařízení, kam chodíte darovat.

Dotaz podal(a): Kateřina 17.07.2013 - 23:31

Dobrý den, dá se u dárce krevní plazmy zjistit jeho příležitostné užívání drog nebo je jen na jeho svědomí, že to darování podstupuje? Jde mi hlavně o to, jestli se na drogy dělá nějaký test, který by je případně prokázal a dárce dopředu vyloučil. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 18.07.2013 - 2:25

Odpověď: Pravidelné testy se neprovádějí. Některá zařízení transfuzní služby mají k dispozici testovací soupravy (např. na THC) a při podezření na užívání drog u dárce je používají.

Dotaz podal(a): Ladislav 17.07.2013 - 12:42

Dobrý den.Doktor mi předepsal přípravek Aulin.Za dva týdny mám jít na plazmu.Mohu jít?Kolik dní bych tento přípravek neměl brát,abych mohl jít na plazmu?Děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 17.07.2013 - 17:10

Odpověď: Doporučuji po dobu užívání léku odběry odložit. Po ukončení léčby lze darovat, záleží však také na diagnóze, kvůli které byl aulin nasazen.

Dotaz podal(a): Sebastián 16.07.2013 - 22:34

Dobrý den, dne 4.7. jsem podstoupil laserovou korekci krátkozrakosti (nejedná se o transplantaci rohovky) s následným užívání očních kapek Floxal a Flucon. Chtěl bych se objednat na dárcovství krevní plazmy, můžete mi prosím poradit, zda jsem vhodným dárcem, popřípadě kdy k odběru vhodným budu. Mnohokrát děkuji za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 17.07.2013 - 17:04

Odpověď: Můžete darovat měsíc po doužívání floxalu (jde o antibiotika, která se při lokálním podání částečně vstřebávají).

Dotaz podal(a): hanka 14.07.2013 - 20:30

mohu darovat krev,kdyz jsem nela transfuzi krve jako novorezene?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 15.07.2013 - 11:10

Odpověď: Můžete.

Dotaz podal(a): Marcela MInaříková 11.07.2013 - 17:07

Dobrý den, jsem dárce krve, v současnosti jsem začala užívat Detralex na podporu žilních stěn a odolnosti cév, 2x denně 1 tabletu. Mohu i nadále darovat krev? Děkuji, Marcela Minaříková

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 15.07.2013 - 11:20

Odpověď: Můžete darovat.

Dotaz podal(a): David 10.07.2013 - 18:35

Dobrý jsem dlouholetý dárce krve,ale ačzajsl em brát Antabus,mohu i nadále pokračovat v dárcovství ? Děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 15.07.2013 - 11:18

Odpověď: Vzhledem k vedlejším účinkům Antabusu (na dárce i případného příjemce transfuze) doporučuji s dárcovstvím počkat až po ukončení odvykací léčby.

Dotaz podal(a): Niky 07.07.2013 - 3:15

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mohu darovat plazmu, pokud se od mala léčím se štítnou žlázou a beru každý den Letrox 125. Děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 15.07.2013 - 11:09

Odpověď: Můžete darovat.

Dotaz podal(a): Ema 04.07.2013 - 16:38

Dobrý den, prosím o odpověď na můj dotaz. Byl mi předepsán zkušebně lék na spaní, jsem pravidelnou dárkyní krve. Zatím jsem jej nezačla brát. Můžete to mít vliv na darování? Lék byl předepsán z důvodu dl. nespavosti. Děkuji Ema

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 15.07.2013 - 11:26

Odpověď: Užívání léků na spaní může mít vliv na dárcovství. Záleží na konkrétním léku a jeho vedlejších účincích - pokud pošlete jméno předepsaného léku, odpovím konkrétně.

Dotaz podal(a): Michal 04.07.2013 - 1:28

Dobrý den, mohu darovat plasmu když jsem astmatik a beru celoročně 1x denně seretide a 1x xyzal. Na akutní příznaky mám Ventolin. Příznaky po těchto lecích téměř žádné nepociťuji a tedy ventolin téměř nepoužívám. Mohu darovat krev a plasmu? Děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 04.07.2013 - 11:20

Odpověď: Můžete darovat.

Dotaz podal(a): Jaroslav 03.07.2013 - 15:22

Dobrý den, byl jsem asi před 25 lety léčen na toxoplasmosu, od té doby nemám žádné problémy. Mohu darovat krev, nebo jsem natrvalo z dárování vyloučen???

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 04.07.2013 - 11:23

Odpověď: Můžete darovat. Po toxoplazmóze lze darovat za 6 měsíců po úzdravě.

Dotaz podal(a): Zdena 03.07.2013 - 0:16

Dobrý večer, zajímalo by mě, zda je nějaké omezení po aktivní dovolené v zahraničí (ve Skotsku)? Popřípadě za jak dlouho můžu jít darovat krevní plazmu? Děkuji Vám předem za odpověď. Zdraví, Zdena.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 03.07.2013 - 11:05

Odpověď: Návštěva Skotska není důvodem k vyřazení z dárcovství. Darovat můžete bez omezení.

Dotaz podal(a): Majka 02.07.2013 - 23:48

Dobrý den, na jedné internetové diskuzi jsem se dočetla, že jedné paní bylo doporučeno lékařem, darovat krev těsně před menstruací. Je toto tvrzení pravdivé? Jak dlouho před a po menstruaci se smí či nesmí darovat? Děkuji.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 03.07.2013 - 11:30

Odpověď: V době menstruace (krvácení) nedoporučujeme darovat, mimo jiné důvody i proto, že je aktivovaná koagulace (srážení krve) a odebraná krev nebo plazma není "kvalitní". \ V ostatních fázích cyklu lze darovat bez omezení.

Dotaz podal(a): Jaroslav 02.07.2013 - 13:22

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jestli mohu darovat krev při zvýšené hladině cholesterolu (6,5). Tuky mám v pořádku, léky neberu a řeším to zatím pouze dietou. Děkuji.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 03.07.2013 - 11:04

Odpověď: Můžete darovat.

Dotaz podal(a): Honza 02.07.2013 - 13:02

dobrý den, užívám na alergii léky Evofex+Ecobec. Můžu darovat?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 03.07.2013 - 11:24

Odpověď: Při léčbě ecobecem inhalačně můžete darovat bez omezení, pokud je astma dobře kompenzováno. Evofex jsem v databázi léků ani parafarmak nenalezl, neumím odpovědět.

Dotaz podal(a): Klára 01.07.2013 - 9:45

Dobrý den, před měsícem jsem byla na kontrolní kolonoskopii bez užití analgetik. Nález byl negativní. Mohu jít darovat plasmu? Pokud ne, můžu dostat vysvětlení? Hrozí snad u zákroku možnost přenosu nějaké nemoci? Pokud by tomu tak bylo, proč mne o tom nikdo neinformoval?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 01.07.2013 - 11:43

Odpověď: Po kolonoskopii (stejně jako po operacích a ostatních "skopických" výkonech - gastroskopii, artroskopii atd.) lze darovat nejdříve za 6 měsíců po výkonu. Požadavek, který dodržují všechny země EU, je zdůvodněn potencionálně vyšším rizikem přenosu infekcí (např. hepatitidy) při výkonu. Informace je dostupná i na těchto stránkách STL.

Dotaz podal(a): Jindřich 28.06.2013 - 17:32

Dobrý den,před 5 lety,jako student,jsem prodělal několik odběrů(cca 20,nepamatuji se přesně) krevní plasmy s soukromém zdr. zařízení v Pardubicích.Dnes po pěti rocích při práci jsem pozoroval bolest v pravém lokti a malé modřinky v loketní jamce v místech vpichů(je to na žílách),loket mě pořád pobolívá.Pracuji namáhavě,přibližuji dřevo v lese s koněm a občas nejakou tu kládu nosím v rukách,při námaze se to bolí. Prosím o radu,pane doktore,je to trvalé že se to objevilo po 5 letech,měl bych nějak upravit jídelníček,nebo je to prací a neměl bych se tolik "mordovat"? Vím že je to tady fórum o transfusích,ale snad mi dokážete poradit.Prosím.Předem děkuji.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 01.07.2013 - 11:53

Odpověď: Omlouvám se, ale na dálku bez vyšetření konkrétní radu neumím poskytnout. Doporučuji navštívit Vašeho praktického lékaře, který Vás vyšetří a poradí Vám.

Dotaz podal(a): Lenka 28.06.2013 - 13:20

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda bych mohla darovat krev / destičky či plazmu i přes to, že jsem prodělala před 13-ti lety kapavku. Dočetla jsem se někde, že ano a někde že ne.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 28.06.2013 - 14:22

Odpověď: Můžete darovat.

Dotaz podal(a): Pavla 25.06.2013 - 16:29

Dobrý den,mohu darovat krev,když jsem 10.6. dobrala Dalacin vaginální krém?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 26.06.2013 - 9:53

Odpověď: Darovat můžete měsíc po ukončení léčby. Při uvedené aplikaci se antibiotikum částečně vstřebává do krve.\

Dotaz podal(a): Hnza 21.06.2013 - 2:44

Dobrý den, úspěšně jsem několikrát daroval plazmu, uvažuji o darování krve. Zaslechl jsem, že při darování krve je to snazší, protože používají slabší jehlu, jelikož se krev jen odebírá a nemusí se vracet. Je to opravdu tak, nebo jsou jehly na odběr plazmy a odběr krve, při darování krve, stejné? Děkuji za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 24.06.2013 - 11:37

Odpověď: I Vám dobrý den, jehly pro odběr krve i plazmy jsou stejné (alespoň tomu tak je na našem oddělení). Nepatrné rozdíly, které závisí na výrobcích příslušné odběrové soupravy, vyloučit nemohu.

Dotaz podal(a): Netolická 18.06.2013 - 11:05

Dobrý den, mohu 2 týdny po plasmě, již jít darovat krev? Děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 19.06.2013 - 9:30

Odpověď: Po odběru plazmy můžete darovat krev již za dva dny za předpokladu, že odstup od posledního odběru krve je 10 týdnů.

Dotaz podal(a): MaLenka 15.06.2013 - 12:35

Dobrý den, mohu darovat krev, když mám ječné zrno? Děkuji za odpověd.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 17.06.2013 - 3:34

Odpověď: Nemůžete, odběr odložte. Při tomto zánětu nelze vyloučit přestup bakterií do krevního oběhu, což by mohlo ohrozit příjemce transfuze.

Dotaz podal(a): adam 14.06.2013 - 23:59

dobrý den, mohu darovat krev,pokud beru Ipertrofan 40 a občasně Indometalcin 100

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 17.06.2013 - 10:05

Odpověď: Ipertrofan odběrům nebrání. Indometacin ovlivňuje funkci krevních destiček, po jeho požití nedarujte (ideálně 5 dnů).

Dotaz podal(a): Honza 12.06.2013 - 21:25

Dobrý den, po mém prvním odběru se během cca 2 hodin objevila na noze nějaká malá (2x1 cm) podlitina (rudá modřina nebo tak). Je to normální? Děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 13.06.2013 - 0:50

Odpověď: Nemám představu, jak by mohla modřina na noze souviset s odběrem, navštivte svého praktického lékaře ke konzultaci.

Dotaz podal(a): Honza 12.06.2013 - 21:23

Dobrý den, na kanci odbětru plazmy, když do mě putoval roztok, jsme si všiml, že občas (asi 3x) v hadičce kromě roztoku plula nějaká menší sraženiny. Je to normální nebo je to nějak nebezpečné? Děkuji, Honza

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 13.06.2013 - 0:47

Odpověď: Sraženiny by se v hadičce vyskytovat neměly. Krev, která se odebírá, se kontinuálně mísí s protisrážlivým roztokem. Pokud byste si něčeho podobného příště všimnul, ohlaste to neprodleně personálu.

Dotaz podal(a): monnie 11.06.2013 - 22:36

Dobrý večer, mohu darovat krev když beru Letrox 75? Děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 13.06.2013 - 0:51

Odpověď: Pokud máte léčbou funkci štítné žlázy dobře kompenzovanou. můžete darovat.

Dotaz podal(a): Alena 11.06.2013 - 15:47

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohu jít darovat krev, když mi před měsícem byl píchnut lék DEPO Medrol. Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 13.06.2013 - 0:50

Odpověď: Můžete darovat.

Dotaz podal(a): Zdeňka 11.06.2013 - 13:41

Dobrý den, pracuji 13 let jako zdr, sestra na oddělení léčby závislsotí a a po 40 odběrech mi bylo řečeno, že vzhledem k pracovišti ,jsou nuceni mne vyloučit z dárcovství. Nikde jsem se o tété povinnosti nedočetla.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 13.06.2013 - 0:48

Odpověď: V poslední době se kritéria pro dárce výrazně neměnila, zeptejte se na Vašem transfuzním oddělení na konkrétní důvod vyloučení z odběru.

Dotaz podal(a): deniska 10.06.2013 - 1:01

dobrý den, co by se stalo kdybych šla na plazmu a měla bych tetovaní pouze 3 měsíce

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 10.06.2013 - 18:18

Odpověď: Porušila byste požadavek legislativy ČR (vyhl. 143/2008 Sb. - vyhláška o lidské krvi) a mohla byste ohrozit případné příjemce (pacienty), kteří by dostali transfuzní přípravek vyrobený z Vaší krve. Interval 6 měsíců je stanoven ke snížení rizika přenosu hepatitidy C a B z dárce na příjemce.

Dotaz podal(a): Šárka 09.06.2013 - 8:36

Přeji pěkný den. Je překážkou v dárcovství krve, když mám nižší krevní tlak (nevím ale přesně kolik), pří. když jsem (nebo jsem v minulosti byla) chudokrevná? Zvláštně u té chudokrevnosti by mne zajímalo, jestli by to šlo, kdybych měla poměr železa v krvi už v normě. Děkuji za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 10.06.2013 - 18:14

Odpověď: Nižší krevní tlak vadí pouze v případě, že byste po odběrech kolabovala. Pokud po odběru problémy nemáte, můžete darovat. Chudokrevnost znamená nedostatek červeného krevního barviva (hemoglobinu), pro ženy je stanovena minimální hodnota hemoglobinu na 125g/l před odběrem.

Dotaz podal(a): Lukáš 06.06.2013 - 20:52

Dobrý den, je možné darovat krev, užívám-li dlouhodobě, prakticky denně lék Volnostin, léčivá látka : levocetirizini dihydrochloridum (5mg)

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 07.06.2013 - 9:25

Odpověď: Můžete darovat. Podmínkou je, že nebudete mít v době odběru žádné příznaky alergie (zánět spojivek, rýmu, dušnost atd.)

Dotaz podal(a): vendula 05.06.2013 - 2:19

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli lze darovat krev v případě, že i při dostatečném přijmu tekutin mi krev při odběru teče velmi špatně a pomalu.Děkuji.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 06.06.2013 - 10:40

Odpověď: Ve Vašem případě bude mít nejspíše vliv stav žil předloktí. Domluvte se na konkrétním transfuzním oddělení, kde darujete.

Dotaz podal(a): Martina Němcová 04.06.2013 - 18:00

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat v kolik hodin můžu přijít darovat krev, nenašla jsem otevírací hodiny. A také se chci zeptat, jestli se před odběrem mám telefonicky objednat nebo můžu prostě přijít. Děkuji za odpověď, Marťa

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 06.06.2013 - 10:38

Odpověď: Dotažte se prosím na konkrétním transfuzním oddělení, kde chcete darovat.

Dotaz podal(a): Denisa 04.06.2013 - 17:26

Dobrý den, brala jsem teď kvůli státnicícm piracetam, za jak dlouho můžu darovat krev? děkui

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 06.06.2013 - 10:44

Odpověď: Tento lék se vylučuje z organismu velmi rychle, pokud jste neměla nějakou nežádoucí reakci při jeho užívání, můžete darovat 24 hodin po poslední dávce.\

Dotaz podal(a): Jana 30.05.2013 - 22:47

Dobrý večer, prosím o sdělení informace, zda mohu darovat krev v případě, že jsem měla před cca3týdny přisáté klíště. Krev se evidentně na boreliózu či kl.encefalitidu netestuje, jak je to v tomto případě?Děkuji za laskavost.JJ

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 31.05.2013 - 16:52

Odpověď: Můžete darovat za 4 týdny po vytažení klíštěte, pokud nejsou známky infekce.\ \

Dotaz podal(a): Lucka 30.05.2013 - 13:30

Dobrý deň, užívam DEPAKINE Chrono. Možem byť darcom krvi? Nie som epileptička, mám to prevenciu proti migrénozným záchvatom. Ďakujem.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 31.05.2013 - 17:13

Odpověď: Vzhledem k celé řadě vedlejších účinků (jak na dárce, tak i na příjemce) dárcovství není možné.

Dotaz podal(a): Veronika 28.05.2013 - 12:59

Dobry den, prosim o informaci - zajimala jsem se o ruzna darcovstvi, konkretne dren, plazmu a krev. Zarizeni na odbery mi sdelily, ze jako astmatik nesmim darovat nic. U vas ctu, ze to mozne je, proto bych se chtela zeptat, jak je mozne, ze nekterym zarizenim astma vadi a jinym nikoliv. Pripadne nemate nejaky tip na zarizeni v Praze, kde by astma nevadilo? Dekuji!

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 29.05.2013 - 11:00

Odpověď: Nepodkročitelným požadavkem je, že při alergii a astmatu lze darovat pouze v období bez akutních projevů a za předpokladu, že je choroba při léčbě dobře kompenzována. Zařízení transfuzní služby (ZTS) si mohou stanovit přísnější kritéria (proto jste mohla být odmítnuta). Doporučuji prosurfovat internetové stránky pražských nemocnic a ZTS, na jejich stránkách najdete také informace pro dárce (např. fnkv.cz, ftn.cz, uhkt.cz, uvn.cz, vfn.cz atd.), případně se dotázat na uvedených tel. linkách pro dárce. \

Dotaz podal(a): Michaela 27.05.2013 - 11:59

Dobrý den,jsem pravidelný dárce krve a plazmy. Mám problém. Dnes jsem darovala plazmu a při vracení krve zpátky do těla se krev dostala málem do nějaké P1. Nevíte co roje a čím to je? A ještě dotaz. V ruce mám už skoro 100 vpichů a chtěla bych se zeptat jak rychle zregenerovat rozpíchanou žílu? Mám strach,že když na 6 měsíců přestanu dávat tak pak už nebudu moct nikdy.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 28.05.2013 - 9:55

Odpověď: Co je P1, nevím. Komplikace, které máte v souvislosti s odběrem, je třeba vždy řešit na místě a v čase, kde a kdy k nim došlo, tj. dotazovat se lékaře zařízení transfuzní služby okamžitě. Pokud máte "rozpíchanou" žílu, tak naopak přerušení odběrů přispěje k regeneraci žilní stěny a kůže v místě opakovaných vpichů jehly.

Dotaz podal(a): Radek 24.05.2013 - 12:01

Dobrý deň. chcel by som sa spytat ci si mí´žem dat tetovanie ked mam M. crohnovu chorobu. uzivam lieky pentasa sachet, imuran, helicid, usofalk a acidum folicum. dakujem za odpoved

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 27.05.2013 - 1:32

Odpověď: Otázku položte svému gastroenterologovi, který léčí Vaši chorobu. Dárcem krve/krevních složek s Vaší chorobou být nemůžete.

Dotaz podal(a): Martina 24.05.2013 - 10:43

Dobrý den, chtěla bych se zeptat za jak dlouho můžu darovat krev po konizaci čípku, pokud byla provedena bez narkózy. Děkuji.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 24.05.2013 - 11:30

Odpověď: Za 6 měsíců.

Dotaz podal(a): Katka 21.05.2013 - 18:51

Dobrý den chci se zeptat dnes jsem dostala MS ale je to jen takové lehké špinění zítra mám jít na dárcovský odběr vadí to něčemu?vezmou mě?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 23.05.2013 - 0:21

Odpověď: V době menstruace nedoporučujeme darovat, mimo jiné důvody i proto, že je aktivovaná koagulace (srážení krve) a odebraná krev nebo plazma není "kvalitní".

Dotaz podal(a): Jirka 21.05.2013 - 0:28

Dobrý den, měl bych dotaz. Když chodí dárce darovat krev a plazmu po několik let jednou až dvakrát do měsíce, co se děje s jeho žílami. Nezpůsobí tak časté napichování časem nějaký problém nebo se žíly dokáží zregenerovat. Popřípadě zda existuje nějaký způsob, jak hojení podpořit, např vhodná strava atd.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 21.05.2013 - 10:30

Odpověď: Regenerace žilní stěny a kůže v místě opakovaných vpichů jehly je individuální. Je to obdobné jako např. při hojení jizvy po operaci. Někdo má jizvu malou a neznatelnou a jiný může mít jizvu rozestouplou nebo keloidní. K šetření žíly přispívá i pečlivé stlačení místa vpichu po skončení odběru. Rutinové preparáty, které posilují cévní stěnu, doporučujeme pouze dárcům se zvýšenou fragilitou cév.

Dotaz podal(a): lucie 20.05.2013 - 23:17

Dobrý den,nějakou dobu již daruji krev,při posledních dvou odběrech se mi udělalo špatně.U obvodní doktorky jsme zjistily,že mi hodně chybí železo a už půl roku užívám Sorbifer,železo se zvyšuje velmi pomalu.Mohu v tomto případě darovat krev?Děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 21.05.2013 - 10:20

Odpověď: Nedostatek železa je v naší populaci častým nálezem, u mladých žen je způsoben především pravidelnou ztrátou krve při menstruaci a těhotenstvím. Také pravidelné odběry 450 ml krve přispívají k poklesu zásob železa. Protože rychlost vstřebávání železa ze střeva je značně individuální, může kombinace všech výše uvedených důvodů vést k poklesu zásob železa pod normální hodnoty nebo dokonce k anémii z nedostatku železa. V takovém případě doporučujeme odběry krve přerušit a při pravidelném užívání preparátů železa vyčkat na normalizaci krevního barviva (hemoglobinu nad 125 g/l) a úpravu hladiny zásobního železa.

Dotaz podal(a): Roro 19.05.2013 - 13:25

Dobry den, mohu darovat plazmu, kdyz uzivam paroxetin v davce 10mg? Myslim, ze kdyz jsem chodila darovat pred lety, byla jsem na venlafaxinu a bylo to v poradku. Take me zajima, zda vadi pred odberem uziti alprazolamu a/nebo antiemetika (Torecan). Dekuji.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 20.05.2013 - 11:19

Odpověď: Užívání antidepresiv s sebou nese celou řadu vedlejších účinků (jak na dárce, tak i na příjemce). Protože se antidepresiva vylučují z organismu velmi pomalu, doporučuji darovat nejdříve za 1 měsíc po jejich vysazení (v případě, že byla užívána pro přechodný, např. úzkostný stav). V případě psychiatrické diagnózy, např. endogenní deprese nebo schizofrenie jste vyřazena z dárcovství trvale. Užívání psychotropních léků (alprazolam - benzodiazepiny) vyřazuje z dárcovství.

Dotaz podal(a): Míša 18.05.2013 - 0:52

Dobrý den, je možné aby mě nevzali na odběr když bylo všechno v pořádku a jenom mi řekli že mám slabé žíly ?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 20.05.2013 - 11:06

Odpověď: Ano, zařízení transfuzní služby (transfuzní oddělení) je zodpovědné za propuštění dárce k odběru, stav žil je jedním z kritérií, která se před propuštěním posuzují.

Dotaz podal(a): Martina 17.05.2013 - 22:21

Dobrý den, chci se zeptat, jestli mohu darovat krev či plazmu, když užívám lék SYMBICORT. (1x za den)

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 20.05.2013 - 11:02

Odpověď: Můžete darovat.

Dotaz podal(a): Magdalena 17.05.2013 - 13:45

Dobrý den, měla jsem na jaře diagnostikovanou chronickou gastritidu, mohu po ukončení léčby při dodržení půlročního odstupu od gastroskopického vyšetření začít opět dávat krev?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 20.05.2013 - 11:27

Odpověď: Teoreticky ano, prakticky bude příslušné transfuzní oddělení posuzovat Váš zdravotní stav individuálně. Závisí na zdravotním stavu (vyléčení/probíhající zánět), na míře postižení žaludku (chronický zánět žaludku může vést k poruše vstřebávání důležitých látek) atd.\

Dotaz podal(a): Eva 16.05.2013 - 12:19

Dobrý den, jakou máte zkušenost s dárci vegetariány/vegany? Já jsem dárce 10 let (krev, destičky), vegetarián-skorovegan jsem skoro rok, předtím jsem maso jedla minimálně, hodnoty vždy ukázkové, i ve vege období. Někteří dokroři pořád straší. Však znám dárce vegetariány, vegany, i vitariána (jen syrová strava) a žádný problém u nich.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 17.05.2013 - 1:03

Odpověď: Mezi našimi dárci je celá řada vegetariánů. Problémem při odběrech krve je úhrada železa rostlinnou stravou, která není tak účinná jako u nevegetariánů. Železo je obsaženo i v jiných potravinách, než v masu (např. ořechy, čokoláda, rozinky, atd.), při nejhorším lze dárci s nedostatečnými zásobami železa nebo s anémií z nedostatku železa poskytnout tablety s obsahem železa.

Dotaz podal(a): Lucie 13.05.2013 - 19:08

Dobrý den, byla jsem dvakrát darovat krev v nemocnici v místě svého bydliště, pokaždé bez problémů, pak jsem se přestěhovala kvůli VŠ jinam a zde mě dvakrát jako dárce odmítli - poprvé jsem sice měla železo v normálu, ale vzledem k malému vzrůstu mi řekli raději až za tři měsíce, podruhé (po drobné úpravě jídelníčku) krevní obraz dobrý (dle slov paní doktorky bych se krásně vešla i do limitů pro muže), ale po odebrání vzorku krve z jedné loketní jamky a nepovedeném odběru z druhé (paní mi po ne příliš úspěšném hledání žílu nakonec propíchla), mě opět poslali domů. Zajímalo by mě, jestli se z mé strany mohlo cokoli zhoršit tak, že už dárcovství není možné, nebo je vina na straně změny transfúzního oddělení (a měla bych do třetice všeho dobrého zkusit opět nemocnici v místě svého bydliště)...

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 14.05.2013 - 17:35

Odpověď: Hemoglobin před odběrem musí být nejméně 125 g/l (pro ženy). Stav žil v loketních jamkách se může v průběhu času měnit v závislosti na opakovaných odběrech. Stejně tak závisí na zkušenosti personálu, který žílu napichuje. Nevzdávejte se, zkuste další odběr.

Dotaz podal(a): Jana 10.05.2013 - 17:41

Dobrý den, dobrala jsem atb, měsíc utekl a já mohu jít darovat. V moči mam drobné množství bílkovin, nevadí to při odběru? děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 12.05.2013 - 14:08

Odpověď: Doporučuji odběr odložit do kontroly moči u Vašeho praktického lékaře. Bílkovina v moči může znamenat dočasné nebo i trvalé poškození ledvin v souvislosti s prodělanou infekcí.

Dotaz podal(a): Lenka Stupková 08.05.2013 - 23:22

Dobrý den, jsem v prvním trimestru, mohu darovat krev?Jsem pravidelný dárce.Děkuji.L.S.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 09.05.2013 - 17:43

Odpověď: Nemůžete, po dobu těhotenství a 6 měsíců po porodu nelze darovat krev/krevní složky.

Dotaz podal(a): Pavel 06.05.2013 - 18:50

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat na testování proti viru HIV. V březnu minulého roku jsem měl pohlavní styk, byl sice s ochranou, ale možná na chvíli ne mohl jsem se o ní opřít takzvanou kapkou touhy možná chvilku byl styk i přerušovaný bez ochrany,ale nevím byl jsem opilý. Slečna přede mnou měla hodně zkušeností, hodně známostí přede mnou... Byl prováděn i orální styk ,ale bez ejakulace. Tak jsem si došel po třech měsících na HIV test Elisa a vyšel negativně. Zhruba za 6 a půl měsíce od potenciálního rizika jsem byl na testech proti HIV znova, jako součást předoperačního vyšetření a znovu vyšli negativní.Nejsem promiskuitní za život jsem měl 4 sexuální partnerky. Mohu po roce od potenciálního rizika teď je to rok a 1 měsíc darovat krev,když jsem byl 2x testován a pokaždé negativně ? Chtěl bych darovat krev pravidelně mám už jen vážný vztah a nehodlám na tom nic měnit.. Mnohokrát děkuji za odpověd..

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 07.05.2013 - 10:42

Odpověď: Můžete darovat.

Dotaz podal(a): Adéla 06.05.2013 - 11:44

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda mohu darovat krev když jsem v minulém roce měla mírnou anemii. Ale před čtvrt rokem jsem byla na kontrole a železo v krvi i bez léků už neklesá a dokonce se zvýšilo a další kontrola až zase další rok. Děkuji za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 06.05.2013 - 15:02

Odpověď: Můžete darovat. Počítejte však s tím, že po odběru krve Vám zásoby železa poklesnou. Pokles budete muset kompenzovat užíváním preparátů se železem.

Dotaz podal(a): Radauscherova 06.05.2013 - 11:11

Dobrý den,tak opřesnuji moji diagnozu,jsem sledována pro MGUS. Jest-li mohu darovat krev a plazmu nadále. Doktorka meto zakázala.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 06.05.2013 - 15:00

Odpověď: Souhlasím s p. doktorkou. Dárcovství není možné.\

Dotaz podal(a): Zdenka 30.04.2013 - 18:48

Dobrý den. Už mám za sebou nějakou řádku odběrů a jsem na to moc hrdá. bohužel se mi teď na začátku jara objevila pylová alergie spojená s rýmou a svěděním očí. tyto problémy do 2měsíců od začátku pylové sezóny odezní a jsem po zbytek roku naprosto v pořádku. ty první týdny jsou ale kruté a přemýšlím o sezóní léčbě. bojím se ale že když budu prohlášená za alergika moje dárcovství bude u konce. je to obava oprávněná či ne? velmi děkuji za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 02.05.2013 - 9:34

Odpověď: V období projevů alergie (rýma, zánět spojivek atd.) darovat nelze, v době, kdy nebudete mít projevy alergie, můžete darovat. Užívání antialergik - léků proti alergii odběrům nebrání.

Dotaz podal(a): Hana Radauscherova 28.04.2013 - 18:32

Dobrý den,mohu darovat krev nebo plazmu když mám nebo coto je FRONTLINE? děkuji.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 29.04.2013 - 16:01

Odpověď: Má-li to být diagnóza nebo příznak, nevím, musela byste blíže specifikovat dotaz. Jinak dle internetu je Frontline přípravek na odblešení domácích zvířat.

Dotaz podal(a): Eva 27.04.2013 - 21:38

Dobrý den, ten kdo užívá psychofarmaka, nemůže darovat krev?Děkuji za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 29.04.2013 - 20:06

Odpověď: Užívání antidepresiv s sebou nese celou řadu vedlejších účinků (jak na dárce, tak i na příjemce). Protože se antidepresiva vylučují z organismu velmi pomalu, doporučuji darovat nejdříve za 1 měsíc po jejich vysazení (v případě, že byla užívána pro přechodný, např. úzkostný stav). V případě psychiatrické diagnózy, např. endogenní deprese nebo schizofrenie jste vyřazena z dárcovství trvale.\ Nevylučuji, že na některých zařízeních transfuzní služby lze darovat i při užívání psychofarmak z důvodu přechodné poruchy psychického stavu. Položte dotaz tam, kde byste chtěla darovat.

Dotaz podal(a): Petr 27.04.2013 - 20:22

Dobrý den, proč jsou prosím z darování krve vyřazováni muži, kteří měli pohlavní styk s jiným mužem v posledních 12 měsících a nezohledňuje se používání ochrany? A proč vyřazení na 12 měsíců, když se uvádí, že případnou nákazu virem HIV lze zjistit spolehlivě po 3 měsících? Dále by mě zajímalo, co se považuje v souvislosti s darováním krve za pohlavní styk. Tedy především zda sem patří, kromě klasického a análního styku, také orální sex, případně něco dalšího. Předpokládám, že líbání a mazlení asi ne. Děkuji za odpovědi.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 29.04.2013 - 15:57

Odpověď: Důvodem k vyřazení z dárcovství jsou mimo jiné faktory, které by ohrožovaly příjemce přípravku vyrobeného z odebrané krve nebo její složky, např. infekcí. Kategorizace rizik je založena na epidemiologických údajích. Tento postup je v souladu s mezinárodně uznávanými zásadami a je vyžadován českou i evropskou legislativou (DIR 2002/98/EC, DIR 2004/33/EC, vyhl. č. 143/2008 Sb.). Pohlavní styk mezi muži významně zvyšuje v ČR riziko získání infekce HIV. Proto jsou v ČR z dárcovství vyřazováni muži, kteří měli pohlavní styk s jiným mužem v posledních 12 měsících (viz www.transfuznispolecnost.cz, dokumenty - doporučení – způsobilost dárce). Některé země EU vyřazují muže, kteří měli pohlavní styk s jiným mužem, trvale! Petting (líbání, mazlení) se za pohlavní styk nepovažuje.\

Dotaz podal(a): Dagmar 26.04.2013 - 19:33

Dobrý den,jsem darkyně krve a plazmy.Nyní jsem začla užívat Betaloc ZOK 25mg.Chtěla bych vědět zda múžu dál být dárce.Nyní žádné problémy nemám.Děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 29.04.2013 - 16:02

Odpověď: Betaloc je lék na snížení tlaku, pokud máte tlak v pořádku a nemáte poškozeny orgány, můžete darovat. Tlak před odběrem na transfuzním oddělení nesmí být vyšší než 180/100.\

Dotaz podal(a): Jana 26.04.2013 - 0:24

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, za jak dlouho mohu darovat krev po očkování proti klísťové encefalitidě. Děkuji za odpověd Jana

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 26.04.2013 - 13:22

Odpověď: Pokud jste neměla reakci po očkování, můžete darovat bez omezení.\

Dotaz podal(a): Jana 23.04.2013 - 9:05

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli mohu darovat krev, pokud užívám Cipralex. Děkuji.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 23.04.2013 - 9:37

Odpověď: Cipralex je antidepresivum. Užívání antidepresiv s sebou nese celou řadu vedlejších účinků (jak na dárce, tak i na příjemce). Protože se antidepresiva vylučují z organismu velmi pomalu, doporučuji darovat nejdříve za 1 měsíc po jejich vysazení (v případě, že byla užívána pro přechodný depresivní stav). V případě endogenní deprese jste vyřazena z dárcovství trvale.

Dotaz podal(a): Hana 22.04.2013 - 18:48

Dobrý den, chtěla bych se zeptat , zda mohu darovat krev po prodělaném černém kašli. Děkuji Hana

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 23.04.2013 - 9:44

Odpověď: Měsíc po vyléčení a po doužívání antibiotik můžete darovat.

Dotaz podal(a): Jana 21.04.2013 - 21:41

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zdali může kryolipolýza ovlivnit kvalitu darované krve.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 22.04.2013 - 11:13

Odpověď: Z rozpadajících se tukových buněk se uvolňují tuky do krevního oběhu, ty se musejí zpracovat. Tento proces trvá cca 4 - 6 týdnů po ošetření. Dlouhodobá hladina tuků by ovlivněna být neměla.

Dotaz podal(a): Lanavidad@seznam.cz 21.04.2013 - 7:35

V květnu 2011 měl můj lékař podezření, že mám boreliózu a po několika testech mi raději nasadil na 14 antibiotika. Nicméně se borelióza ani nepotvrdila. Vím, že je tam nějaká lhůta´, kdy se nesmí darovat v případě že člověk boreliózu měl. Ale jak postupovat když to není jasné. Kdy tedy nejdříve mohu jít darovat krev? Děkuji Lanavidad

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 22.04.2013 - 10:49

Odpověď: Pokud nebyla diagnóza potvrzena, můžete darovat za měsíc po doužívání antibiotik.\

Dotaz podal(a): Petr T. 18.04.2013 - 16:44

Hezký den, mohu darovat krev, když jsem před dvěma dny doléčil kašel? Nyní se cítím úplně zdráv? Jaký vliv by mělo mé případné dárcovství na kvalitu odebírané krve? Lze zjistit při kontrolní prohlídce, zda bych měl ještě vyčkat s dárcovstvím? Děkuji za odpověď

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 19.04.2013 - 11:32

Odpověď: Legislativa - vyhl. č. 143/2008 Sb. (vyhláška o lidské krvi) jasně stanovuje, že "Po infekčním onemocnění se potenciální dárce vyloučí alespoň na 2 týdny po datu úplného klinického uzdravení". Důvodem je jak ochrana dárce (dokončení hojení, úprava imunologických parametrů, ...), tak ochrana příjemce.\

Dotaz podal(a): Karel 18.04.2013 - 10:24

Dobrý den, v prosinci 2012 a lednu 2013 jsem byl očkován vakcínou TWINRIX proti hepatitidě typu A a B. Tato vakcína se podává na tříkrát, poslední dávka mi bude podána na přelomu května a června 2013. Může tato skutečnost ovlivnit možnost darování krve? Děkuji za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 18.04.2013 - 10:48

Odpověď: Po očkování proti hepatitidě B nelze darovat 1 měsíc. Tzn. že nyní na odběr můžete, po posledním očkování 1 měsíc darovat nemůžete.

Dotaz podal(a): Janca 17.04.2013 - 19:03

dobry den...chci se zeptat sem pul roku po narkoze muzu jit uz darovat? Nebo .jak dlouho to trva diky

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 18.04.2013 - 10:46

Odpověď: 6 měsíců po operaci můžete darovat krev i krevní složky.

Dotaz podal(a): Monika Businská 17.04.2013 - 12:34

Dobrý den, jsem dlouhodoboum dárkyní. V současné době užívám Citalec předepsaný sexuoložkou. Mohu darovat krev?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 18.04.2013 - 10:52

Odpověď: Citalec je antidepresivum. Užívání antidepresiv s sebou nese celou řadu vedlejších účinků (jak na dárce, tak i na příjemce). Protože antidepresiva se velmi pomalu vylučují z organismu, doporučuji darovat nejdříve za 1 měsíc po jejich vysazení (v případě, že byla užívána pro přechodný depresivní stav). V případě endogenní deprese jste vyřazena z dárcovství trvale.\

Dotaz podal(a): lenka 16.04.2013 - 16:32

dobrý den, chtela jsem se zeptat, můžu darovat krev,když užívám pravidelne každý mesíc lék duphaston?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 16.04.2013 - 18:34

Odpověď: Po užití léku 3 dny nedarujte.

Dotaz podal(a): Míra 15.04.2013 - 10:17

Můžu darovat plazmu když jsem po žloutence děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 15.04.2013 - 11:19

Odpověď: Záleží po jakém typu. Po hepatitidě typu A (nemoc "špinavých rukou") lze darovat krev i plazmu 1 rok po uzdravení. Hepatitida typu B a C vyřazuje z dárcovství trvale.

Dotaz podal(a): Zuzana 15.04.2013 - 10:01

Dobrý den, v kojeneckém věku jsem prodělala heptitidu, z lék.záznamech mám uvedeno EBV hepatitis, dnes je mi 24 let, mohu darovat krev?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 15.04.2013 - 11:17

Odpověď: Můžete darovat.

Dotaz podal(a): Marie 15.04.2013 - 1:53

Dobrý den, užívám dlouhodobě léky Letrox, Lyrica, Apo parox a Qetiapin, mohu darovat krev? Děkuji.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 15.04.2013 - 11:29

Odpověď: při užívání antiepileptik a antipsychotických léků darovat krev/krevní složky nelze.

Dotaz podal(a): Petra 14.04.2013 - 17:27

Dobrý den, byla jsem na ORL z důvodu zalehnutí ucha, paní doktorka mi předepsala Erdomed. Mohu darovat plazmu? Děkuji.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 15.04.2013 - 11:21

Odpověď: Můžete darovat po ústupu obtíží.

Dotaz podal(a): Ivana Králová 14.04.2013 - 15:51

Dobrý den, mám dotaz, mohu darovat krev, když denně beru v sezoně duben - září Ecobec 1-0-1 a zyrtec??? moc děkuji, v období zaří - březen užívám ecobec pouze večer jeden vdech

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 15.04.2013 - 11:25

Odpověď: Pokud je astma dobře kompenzováno, můžete darovat.

Dotaz podal(a): Eliška 12.04.2013 - 18:23

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli je možné stát se dárcem krve po zkušenostech se sebepoškozováním. Je to téma, které bohužel žádná z běžných "příruček" nezmiňuje a i když by to logicky mohlo spadat do kategorie piercing, tetování apod. (možnost infekce), zajímalo by mě, jaká je praxe. Všechny rány jsou zahojené, až na jednu jsou jen povrchové a nejnovější je 11 měsíců stará. Nikdy jsem nepoužívala nic předem nevydesinfikovaného, sdíleného, ani neprodělala infekci. Nemám diagnostikovanou žádnou psychickou chorobu, neberu léky a rozhodně bych nešla darovat krev, kdybych měla pochybnosti, že bych mohla příjemce něčím ohrozit. Naopak je mi líto, že bych mohla být vyřazena a "plýtvat" tak nezávadnou (samozřejmě jen s nejvyšší pravděpodobností, ale na to jsou tu testy) krví, která by mohla někomu pomoci. V USA s tím, pokud je dodržen půl/roční odstup, není problém, ale zároveň tam mají k sebepoškozování jako takovému (ačkoliv ho nechci vůbec nijak bagatelizovat) mnohem poučenější a "vstřícnější" přístup než spousta lékařů v Čechách, která s hysterií pomalu volá policii nebo blázinec. :) Proto se obávám i reakce zaměstnanců dané transfuzní stanice, zvláště když se jedná o odběry v rámci školní community service. Předem mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 15.04.2013 - 11:16

Odpověď: Pokud nemáte poškozené loketní jamky (místo napíchnutí žíly), odkud se krev odebírá, můžete darovat.

Dotaz podal(a): Vojtěch 12.04.2013 - 13:30

Dobrý den, můžu darovat krev, když užívám jednou za tři měsíce Nebido?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 15.04.2013 - 11:23

Odpověď: Záleží, z jakého důvodu ho užíváte.

Dotaz podal(a): Petra 12.04.2013 - 12:26

Dobrý den,jak dlouho po kyretáži můžu opět darovat krev.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 15.04.2013 - 11:14

Odpověď: Za 6 měsíců po výkonu.

Dotaz podal(a): Lenka 11.04.2013 - 17:46

Dobrý den, zajímalo by mě, proč vlastně vadí, má-li dárce krve vyšší tlak (může to mít nějaký vliv na příjemce?). Mohla bych krev darovat, i kdybych užívala nějaké potravinové doplňky, které by tlak měly snížit (např. InCardio)? Vyšší tlak mám zřejmě ze stresu, krevní obraz mám v pořádku a nemám ani nadváhu. Děkuji za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 12.04.2013 - 9:26

Odpověď: Osoby s vyšším tlakem mohou krev/krevní složky darovat, i když užívají léky (nebo doplňky) na snížení tlaku. Nejvyšší tlak změřený před odběrem v zařízení transfuzní služby je legislativně stanoven na 180/100. Přitom podle doporučení kardiologů je hranice mezi normálním a zvýšeným tlakem 130-140/85!! Každá osoba nad touto hranicí by se měla léčit, léčba by měla být vedena lékařem, nikoliv samoléčbou. Vysokým tlakem je ohrožen hlavně dárce. Ne nadarmo je zvýšený tlak nazýván "tichý zabiják".

Dotaz podal(a): Zdenka 10.04.2013 - 19:10

Dobrý den, pokud mám celiakii, jaká hrozí rizika při dárcovství krve? Nespokojím se ale s odpovědí, že jsem z dárcovství krve vyloučena. Vzhledem k tomu, že je to onemocnění, které je velmi těžce diagnostikováno, mohou na odběry chodit i lidé z celiakií, aniž o onemocnění vědí. Proto by mě zajímalo, jaká jsou rizika pro dárce, popř. pro příjemce krve.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 11.04.2013 - 10:49

Odpověď: Jde o autoimunitní zánětlivé onemocnění, které poškozuje střevní stěnu se všemi důsledky a riziky (viz např. http://www.testceliakie.cz/priznaky-celiakie.html). Odběr krve/krevní složky by mohl přispět ke zhoršení průběhu choroby dárce a ke zhoršení příznaků (např. anémie). Léky užívané pro léčbu celiakie (např. antibiotika, kortikoidy, imunosupresiva atd.) by mohly poškodit příjemce. \

Dotaz podal(a): Jirka 10.04.2013 - 0:51

Dobrý večer, mohu darovat krev když používám na ekzém belogent mast? Děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 10.04.2013 - 10:31

Odpověď: Vzhledem k tomu, že se složky krému vstřebávají do krve, odběry odložte.

Dotaz podal(a): Blanka 09.04.2013 - 21:22

Dobrý den . Za jak dlouho mlžu jít darovat krev ,když jsem před 14 dni darovala plazmu ? A také jsem si včera dala 3 prásky z trávy ,jinak ji ale nekouřím ,vadí to ?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 10.04.2013 - 10:38

Odpověď: Po odběru plazmy lze darovat krev již za 2 dny, musí být ale dodržen odstup od posledního odběru krve (min. 10 týdnů). Marihuanou můžete ohrozit sebe i příjemce. Dárce nesmí přijít na odběr pod vlivem drog, upozorňuji, že některá zařízení mají možnost zkotrolovat dárce např. na přítomnost alkoholu v dechu nebo THC v moči. THC se vylučuje z organismu nejméně několik dnů až týdnů po posledním užití, po tuto dobu darování nedoporučuji. O škodlivých účincích marihuany si můžete přečíst např. na http://www.marihuana.cz/kap-skodlive-ucinky-marihuany.html

Dotaz podal(a): Anna 09.04.2013 - 19:01

četla jsem, že mnohonásobné darování krve může po dlouhé době přispět ke vzniku rakoviny. Je to tak?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 10.04.2013 - 10:33

Odpověď: V dostupné literatuře založené na vědeckých důkazech takové informace nejsou.

Dotaz podal(a): Zdeněk 09.04.2013 - 11:15

dobrý den, na přelomu 1995/1996 jsem žil 10 měsíců v Anglii a Francii. Na transf.odd. mi řekli, že nemůžu darovat krev. Mají pravdu?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 10.04.2013 - 10:27

Odpověď: Ano, informace, kterou jste dostal, je správná..

Dotaz podal(a): Renáta 08.04.2013 - 21:18

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat zda můžu jít darovat krev, když mám hemoroidy? Děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 09.04.2013 - 9:13

Odpověď: Můžete.

Dotaz podal(a): Aneta 08.04.2013 - 17:53

Dobrý den. Chci se zeptat jestli mohu darovat krev, když mám chorobu HPV-LR

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 09.04.2013 - 9:26

Odpověď: V období akutně vzniklých projevů (např. kondylomata) nedarujte.

Dotaz podal(a): Irena 08.04.2013 - 11:26

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné darovat krev, jestliže jsem se léčila se závislostí na pervitinu. Tři roky už žádné drogy neberu a jinak jsem úplně zdravá.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 08.04.2013 - 17:00

Odpověď: Bohužel jste z dárcovství trvale vyřazena.\

Dotaz podal(a): Michala 08.04.2013 - 10:30

Dobrý den v sobotu se mi objevil na rtech opar v pátek jsem chtěla jít darovat krev mohu? Děkuji za odpověd

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 08.04.2013 - 16:58

Odpověď: Doporučuji odběr odložit, darovat lze po úplném zhojení.\

Dotaz podal(a): Míša 07.04.2013 - 22:07

Dobrý den, jsem dlouholetý dárce krve a nyní mi byla zjištěna Leidenská mutace (musím vysadit antikoncepci), můžu darovat krev i nadále ?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 08.04.2013 - 9:27

Odpověď: Krev můžete darovat i nadále.\

Dotaz podal(a): Martina 07.04.2013 - 13:35

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda můžu jít po darování krve na očkování (jedná se o alergenovou imunoterapii - pyly) ? Děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 08.04.2013 - 16:59

Odpověď: Můžete.

Dotaz podal(a): Lucka 06.04.2013 - 19:31

Dobrý den, chodím pravidelně darovat plazmu. při poslední návštěvě si mě zavolal místní doktor s tím, že poslední odběr byl "reaktivní" a tudíž minimálně 3 týdny nemohu plazmu darovat a musím počkat na výsledky. Co přesně znamená pojem reaktivní? doktor mi to nebyl schopen pořádně vysvětlit. znamená to, že přišli na to, že mám nějakou nemoc? Děkuji.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 08.04.2013 - 17:09

Odpověď: Zařízení transfuzní služby (ZTS) může uzavřít výsledek vyšetření dárce na infekční markery (HIV, hepatitida B a C, syfilis) buď jako negativní nebo reaktivní (tj. ne-negativní), nikoliv jako pozitivní. Při nálezu reaktivního výsledku má ZTS povinnost odeslat vzorek na vyšetření do příslušné Národní referenční laboratoře , která stanoví definitivní závěr (negativní - pozitivní). Falešná reaktivita (tj. výsledek v ZTS reaktivní a v NRL negativní) může být způsobena např. podobností protilátek proti syfilis s protilátkami proti boreliím atd. Doporučuji vyčkat na definitivní výsledek vyšetření v NRL a prodiskutovat ho s lékařem ZTS. \

Dotaz podal(a): kaja 06.04.2013 - 11:37

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli se můžu nechat tetovat když jsem anemická. Děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 08.04.2013 - 17:03

Odpověď: Rozhodnutí o tetování závisí zcela na Vás. Ve studiu se ptejte na ztrátu krve, která Vám hrozí při výkonu, aby nedošlo k prohloubení anémie. Po tetování můžete darovat krev nebo krevní složky nejdříve za 6 měsíců.\ \

Dotaz podal(a): Jana 04.04.2013 - 22:17

Dobrý den, mohu darovat krev když mám chudokrevnost?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 05.04.2013 - 1:21

Odpověď: Pro odběr krve je pro ženy stanovena minimální hranice hemoglobinu 125 g/l. Pokud máte hladinu nižší, darovat nemůžete.

Dotaz podal(a): Hana 04.04.2013 - 16:38

Dobrý den, chtěla bych se nechat očkovat proti žloutence typu A i B, za jak dlouho můžu jít darovat plazmu? děkuji za odpověď, přeji pěkný zbytek dne

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 05.04.2013 - 1:14

Odpověď: Po očkování proti hepatitidě B nejdříve za 1 měsíc. Očkování proti hepatitidě A, pokud je samostatné, z dárcovství nevylučuje.\

Dotaz podal(a): HANA 03.04.2013 - 15:49

Dobrý den, vadí při darování krve očkování proti klíšťové encefalitidě FSME, kdy byla dána poslední dávka (třetí) před třemi měsíci? Děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 05.04.2013 - 1:12

Odpověď: Nevadí, můžete darovat.\

Dotaz podal(a): JIRKA 02.04.2013 - 22:49

dobrý den za jak dlouho mohu darovat krev, když jsem v listopadu prodělal kosmetický zákrok odstranění křečových žil RADIOFREKVENČNÝ SONDOU na levé noze rychlá rekonvalescence, chůze možná hned po zákroku ,návrat k běžné činnosti během několika dnů, je to rychlá a šetrná operace ,platí půl roku nebo mohu dřív třeba 5 měsíců od zákroku ? děkuji za odpověď

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 08.04.2013 - 9:35

Odpověď: Můžete darovat.

Dotaz podal(a): Josef 01.04.2013 - 2:37

Užívám Undestor 4x 40 mg denně. Mohu být dárce plazmy, prý krve asi ne?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 02.04.2013 - 10:27

Odpověď: Dárcovství krve ani plazmy nedoporučuji (vedlejší účinky léčby, rozkolísání hladiny hormonu, riziko pro příjemce atd.).

Dotaz podal(a): HONZA 28.03.2013 - 20:48

Mohu darovat krev pokud užívám Antabus 2x týdně tab. a Aerius 1/denně na pylovou alergii?

Odpověď zadal(a): Bohoněk Miloš 29.03.2013 - 12:49

V daném případě doporučuji s dárcovstvím počkat až po ukončení odvykací léčby. Pylová alergie, ani užívání protialergických léků, dárcovství nepřekáží (pouze v případě akutních alergických projevů).\

Dotaz podal(a): JANA 28.03.2013 - 12:48

Dobrý den, známá má jít na odběr krve a zhruba asi před 1,5-2 měsíci poprvé v životě zkoušela kourit trávu. Je možné krev darovat? Já plánuji, že půjdu darovat krev také a dne mi zjistili asthma bronchiale. Je to špatné nebo to u darování krve nevadí. Děkuji za odpověď

Odpověď zadal(a): Bohoněk Miloš 29.03.2013 - 12:47

Zhubnutí i asthma bronchiale - v obou případech se jedná o příliš široké pojmy. U výrazného zhubnutí je vhodné nejprve objasnit příčinu. U asthma záleží na klinické závažnosti a momentálních obtížích. V obou případech doporučuji nejprve konzultovat ošetřujícího lékaře. Ke kouření trávy: jeden pokus před 2 měsíci nevadí, nemělo by se ale jednat o pravidelnou aktivitu.

Dotaz podal(a): Žaneta 28.03.2013 - 10:35

Dobrý den, chci se zeptat, jestli je možné darovat krev při užívání antidepresiv Cipralex, třetí generace z řady ssri. Děkuji S pozdravem Žaneta.

Odpověď zadal(a): Bohoněk Miloš 29.03.2013 - 12:39

Samotné užívání andidepresiv není kontraindikací k darování krve. Záleží na důvodu jejich užívání, kdy např. dianoza endogení deprese je důvodem k vyřazení z dárcovství.

Dotaz podal(a): Mirek 27.03.2013 - 22:02

Můj známý daruje plasmu každý týden může jej to ohrozit na zdraví

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 28.03.2013 - 9:36

Odpověď: V legislativě ČR (vyhláška o lidské krvi č. 143/2008 Sb. v platném znění) je jasně stanoven minimální interval mezi dvěma odběry plazmy na 14 dnů. Pokud některé zařízení transfuzní služby (ZTS) odebírá plazmu v kratším rozmezí, nedodržuje závazná legislativní pravidla. Pokud se Váš známý nechává odebrat ve dvou různých ZTS, je to na jeho zodpovědnost, pokles bílkovin včetně imunoglobulinů, který může vést k poklesu obranyschopnosti organismu, vyloučit nelze.

Dotaz podal(a): Simona 27.03.2013 - 10:41

Dobrý den, můžu darovat krev při mykóze nehtu s tím, že žádné prášky neberu a zároveň beru Letrox 50? Sestřička říkala, že můžu pokud nebudu unavená, ale na stránákách píšete, že paní která uživá Euthyrox a byla stanovená diagnóza snížení autoimunity, tak pak ne. Díky

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 28.03.2013 - 9:38

Odpověď: 1) Pokud nehet léčíte mastí s antimykotikem, nesmí se vstřebávat do krve. 2) Pokud štítná žláza nebyla poškozena autoimunitním onemocněním, můžete darovat. Samotné užívání Euthyroxu z dárcovství nevyřazuje.

Dotaz podal(a): Lenka 24.03.2013 - 17:07

Jsem pravidelný dárce plasmy, krve (118 odběrů). Půl roku po operaci krční páteře, bych zase ráda začala chodit dávat, ale už druhý měsíc užívám pravidelně na spaní lékTrittico. Mohu ise i tak vrátit k dárcovství.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 24.03.2013 - 20:04

Odpověď: Trittico je antidepresivum, které může také působit léčebně na poruchy spánku. Užívání antidepresiv s sebou nese celou řadu vedlejších účinků (jak na dárce, tak i na příjemce). Protože antidepresiva se velmi pomalu vylučují z organismu, doporučuji darovat nejdříve za 1 měsíc po vysazení (v případě, že byla užívána pro přechodné poruchy spánku či depresivní stavy).

Dotaz podal(a): Pavlína 23.03.2013 - 18:51

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli bych mohla darovat krev, když mám od malička astma a užívám Symbicort (prášek k inhalaci). Někde jsem četla, že astmatici darovat nemůžou, ale já bych se ráda dárcem stala. Astma je klidné, obtíže nemám skoro žádné.Děkuji za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 24.03.2013 - 19:57

Odpověď: Darovat můžete.

Dotaz podal(a): Katka 22.03.2013 - 23:17

Dobrý den, užívám Volnostin, Prestarium Neo Combi, Argofan, Lerivon. Dále chodím co měsíc na injekční desenzibilizaci na roztoče. Je tato skladba léků omezením pro dárcovství? Lze darovat třeba jen plazmu? Děkuji za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 24.03.2013 - 20:10

Odpověď: Volnostin a Prestarium dárcovství nebrání. Ale Argofan a Lerivon jsou antidepresiva. Užívání antidepresiv s sebou nese celou řadu vedlejších účinků (jak na dárce, tak i na příjemce). Protože antidepresiva se velmi pomalu vylučují z organismu, doporučuji darovat nejdříve za 1 měsíc po jejich vysazení (v případě, že byla užívána pro přechodný depresivní stav). V případě endogenní deprese jste vyřazena z dárcovství trvale.

Dotaz podal(a): Jiří 21.03.2013 - 13:43

Dobrý den, už rok a půl docházím na alergologii a každé čtyři týdny beru vakcínu "směs čtyř trav" na léčení sezónní pylové alergie. Mohu i v tomto případě darovat krev? Jaká je minim. doba pro darování krve od poslední vakcíny? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 22.03.2013 - 9:36

Odpověď: Obecně lze darovat bez omezení, pokud nemáte reakce po podání vakcíny. Upozorňuji, že některá zařízení transfuzní služby (ZTS) mohou mít lokálně přísnější pravidla (např. odebírají dárce nejdříve za 3 dny po vakcíně), proto doporučuji obrátit se na konkrétní ZTS, kam chcete jít na odběr.

Dotaz podal(a): Vera77 21.03.2013 - 12:55

Dobrý den, jsem dárce krevní plazmy a chtěla bych se zeptat , po jaké době od užívání Biseptolu480 mohu jít na další odběr

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 22.03.2013 - 9:26

Odpověď: Za měsíc po doužívání.

Dotaz podal(a): Josef Polka 20.03.2013 - 15:19

Dobrý den, v současné době prodělávám plané neštovice, kterými jsem se nakazil od dětí, je mi 38 let, onemocnění probíhá bez vážných komplikací, jsem pravidelný dlouhodobý dárce krve. Za jakou dobu po onemocnění mohu znovu darovat krev. Děkuji, Josef Polka.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 21.03.2013 - 9:32

Odpověď: Darovat můžete nejdříve za 14 dnů po úplném vyléčení.\

Dotaz podal(a): Hana 19.03.2013 - 12:22

Dobrý den, můžu darovat plazmu pokud užívám doplněk stravy Acnevac?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 20.03.2013 - 9:57

Odpověď: Můžete darovat.

Dotaz podal(a): Michaela 18.03.2013 - 16:45

Mohu darovat krev, když jsem tři dny před odběrem užila lék Aulin?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 19.03.2013 - 11:22

Odpověď: Můžete.

Dotaz podal(a): Veronika 15.03.2013 - 14:31

Dobry den, po tehotenstvi se mi v krvi objevily protilátky, kvůli kterym nemohu darovat krev. Transfúzní stanice si mě pravidelne zve na kontroly, zda-li protilátky nevymizely. Můžete mi, prosím, více vysvětlit , o co se zřejmě jedna? Děkuji, Veronika

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 18.03.2013 - 11:28

Odpověď: Vaše tělo vytvořilo protilátku proti antigenu, který má Vaše dítě na červených krvinkách (antigen zdědilo od otce). Tyto protilátky znemožňují Vaše dárcovství, protože by mohly způsobit rozpad červených krvinek příjemce transfuze. Dárce krve/krevní složky nesmí mít v plazmě zachytitelnou protilátku (musí být negativní screening protilátek).

Dotaz podal(a): Lenka 14.03.2013 - 16:14

Dobrý den,mám za sebou 11odběrů pné krve bez sebemenších problémů.Teď se chystám na darování plazmy a chtěla jsem se zeptat zda můžu darovat i když mám křečové žíly a občas mívám slabý zanět povrchových žil který řeším Detralexem a většinou po týdnu už jsem bez potíží.Děkuji a

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 15.03.2013 - 9:49

Odpověď: V obdobích bez zánětu můžete darovat.

Dotaz podal(a): Tereza 14.03.2013 - 15:28

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli mohu stát dárce krve, když jsem léčena Euthyroxem 50 kvůli onemocnění štítné žlázy.Děkuji za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 15.03.2013 - 9:52

Odpověď: Pokud štítná žláza nebyla poškozena autoimunitním onemocněním, můžete darovat. Samotné užívání Euthyroxu z dárcovství nevyřazuje.

Dotaz podal(a): Petra 13.03.2013 - 9:47

Dobrý den,byla mi zjištěna chlamydie trachomatis. Jsem měsíc po antibiotické léčbě. Mohu darovat již v dubnu krev. Děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 15.03.2013 - 9:47

Odpověď: Můžete darovat.

Dotaz podal(a): Alice 12.03.2013 - 10:24

Dobrý den, před 8 lety jsem prodělala dengue horečku, mohu darovat krev? Děkuji za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 15.03.2013 - 10:05

Odpověď: Můžete darovat.

Dotaz podal(a): Alena 10.03.2013 - 3:43

Dobrý den, stala jsem se dárkyní krve. Krevní skupina AB +. Zajímalo by mě, jestli jsem vůbec někomu prospěšná, když lidé s mou krevní skupinou jsou univerzální příjemci a je jedno, jakou krev dostanou? Není prospěšnější v tomto případě darovávat plazmu? Děkuji za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 11.03.2013 - 14:12

Odpověď: Dárce každé krevní skupiny je potřebný právě ve chvíli, kdy pacient potřebuje transfuzi jeho krevní skupiny. Je pravda, že pacientovi s krevní skupinou AB lze podat červené krvinky všech ostatních skupin, ale přednost se vždy dává stejnoskupinové transfuzi. U plazmy je naopak krevní skupina AB univerzálním dárcem. Pokud mohu doporučit, domluvte se na transfuzním oddělení, kde krev darujete.

Dotaz podal(a): Jana 08.03.2013 - 10:54

Dobrý den, je možné darovat kostní dřeň, když jsem sledována kvůli HPV? Děkuji za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 11.03.2013 - 14:13

Odpověď: Pokud se neléčíte antibiotiky (antivirotiky), darovat můžete.\

Dotaz podal(a): Katka 06.03.2013 - 18:13

Dobrý den, dcera má potvrzené plicní chlamydie. Manžel je dárce krve, měl by toto u odběru zmínit? Je to důvod k vyloučení z dárcovství?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 07.03.2013 - 9:26

Odpověď: Pokud sám nemá příznaky nemoci, může darovat.

Dotaz podal(a): Lenka 06.03.2013 - 0:55

Dobrý den, jsem dárce krve a chci se zeptat, jestli zjistí těhotenství před darováním z toho vzorku? Děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 06.03.2013 - 10:21

Odpověď: Nezjistí. Těhotenský test není součástí vyšetření dárkyň krve/krevních složek.\

Dotaz podal(a): Alena 04.03.2013 - 19:17

Můžu na separátor když jsem těhotná?Potratila bych?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 05.03.2013 - 11:15

Odpověď: Při těhotenství a 6 měsíců po porodu nelze darovat krev ani krevní složky.\

Dotaz podal(a): Lada 03.03.2013 - 22:09

Dobrý den, ráda bych se optala, je-li možné darovat krev, přestože nemám nad 50 kg, ale plnoletá již jsem? Existují na to výjimky jako u věku? Mnohokrát děkuji za odpověď

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 06.03.2013 - 10:23

Odpověď: Bohužel, podle legislativy je jednou z podmínek dárcovství krve/krevních složek minimální váha 50 kg. \

Dotaz podal(a): marek 28.02.2013 - 11:49

Sezonně používam Analergin.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 05.03.2013 - 11:17

Odpověď: V bezpříznakovém období můžete darovat, uvedený lék dárcovství nebrání. Vysazovat ho před odběrem není třeba.\

Dotaz podal(a): Štěpánka 26.02.2013 - 11:15

Dobrý den,může mi zaměstnavatel zakázat nebo dokonce vyhrožovat propuštěním,když chodím na plazmu každých 14 dní?Má na to nárok?Díky moc za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 27.02.2013 - 11:54

Odpověď: Doporučuji položit dotaz právníkovi specializovanému na pracovní právo. Příslušné paragrafy Zákoníku práce najdete ve složce pro dárce. Před vyvoláním sporu bych osobně preferoval dohodu se zaměstnavatelem. Některá transfuzní oddělení také nabízejí odběry mimo obvyklou pracovní dobu.

Dotaz podal(a): štěpánka 25.02.2013 - 23:10

Dobrý den. Mám přes 60 odběrů (plná krev, destičky, plazma). Všechny odběry z jedné žíly. Při posledních odběrech mě velmi bolí vpich jehly a odběr je bolestivý. Máte prosím nějakou radu? Na druhé ruce nemám příliš viditelnou žílu, proto mi z ní nechtějí krev brát. Děkuji za odpověď. štěpánka

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 27.02.2013 - 11:47

Odpověď: Příčinou může být podráždění drobné větvičky nervů, které oplétají žíly. Zkuste na nějaký čas odběry z této žíly přerušit. Zkušené sestry transfuzních oddělení jsou schopny bez problémů napíchnout i žílu, která není na první pohled viditelná.

Dotaz podal(a): Veronika 22.02.2013 - 23:12

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se mohu zapsat do registru dárců kostní dřeně když pravidelně užívám antidepresiva. Děkuji za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 25.02.2013 - 10:02

Odpověď: Nedoporučuji. Užívání antidepresiv s sebou nese celou řadu vedlejších účinků (jak na dárce, tak i na případného příjemce).

Dotaz podal(a): Klára 20.02.2013 - 16:14

Dobrý den, hrozí nějaké zdravotní riziko v případě, že po darování krve budu absolvovat dlouhý let (cca 12 hodi)? Pokud ano, jaký doporučujete časový odestup mezi darováním a letem? děkuji za odpověď

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 21.02.2013 - 12:57

Odpověď: Pokud máte dobrý krevní obraz a nepoškozený kardiovaskulární systém, odběr krve by neměl mít vliv. Ochranný interval 12 hodin po odběru krve je doporučován pro výkon rizikových povolání či aktivit: řízení hromadných dopravních prostředků, práci ve výškách, horolezectví, potápění. Pro piloty se doporučuje 7denní interval mezi odběrem a řízením letadla.

Dotaz podal(a): Jan Noveský 19.02.2013 - 0:30

Dobrý den. Mám dotaz proč je zakázáno darovat krev pro gaye? Když každý, kdo daruje musí projít testy právě na vybrané nemoci a pokud by neprošel, tak by se jeho krev nedostala k příjemci, takže nevidím smyslupný důvod. Děkuji za odpověď

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 19.02.2013 - 10:11

Odpověď: V České republice nejsou z darování krve vylučovány osoby pro svou národnost, rasu, politickou příslušnost, náboženství ani sexuální orientaci. Homosexualita sama o sobě není důvodem k vyřazení dárce a pojem "homosexualita" nebo "gay" se v oficiálních dokumentech STL jako důvod k vyřazení z dárcovství nevyskytuje. Důvodem k vyřazení z dárcovství jsou, kromě ohledu na zdravotní stav dárce, výlučně faktory, které by ohrožovaly příjemce přípravku vyrobeného z odebrané krve nebo její složky, např. infekcí. Kategorizace rizik je založena na epidemiologických údajích. Tento postup je v souladu s mezinárodně uznávanými zásadami a je vyžadován českou i evropskou legislativou (DIR 2002/98/EC, DIR 2004/33/EC, vyhl. č. 143/2008 Sb.). Pohlavní styk mezi muži významně zvyšuje v ČR riziko získání infekce HIV. Proto jsou v ČR z dárcovství vyřazováni muži, kteří měli pohlavní styk s jiným mužem v posledních 12 měsících (viz www.transfuznispolecnost.cz, dokumenty - doporučení – způsobilost dárce).\

Dotaz podal(a): Hanka 18.02.2013 - 21:26

Dobrý den, jsem ve 3.měsíci těhotenství a po krevních testech mi vyšly tyto výsledky: screening protilátek: tepelné LISS-NAT pozitivní. ID protilátky: capture-R Ready-ID pozitivní, Capture-R Ready Screen pozitivní. Závěr: prokazujeme slabou aloprotilátku anti-Fy /a/. Při zesílení riziko HON. V 16.týdnu odběr zopakovat. Můžete mi prosím vysvětlit o co se jedná? Velice děkuji za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 19.02.2013 - 9:59

Odpověď: Vaše tělo tvoří protilátku proti antigenu, který má miminko na červených krvinkách (antigen zdědilo od otce). Tyto protilátky mohou pronikat z Vašeho krevního oběhu do oběhu dítěte a způsobovat rozpad jeho červených krvinek (hemolytické onemocnění plodu a novorozence = HON). Protilátka ve Vaší krvi musí být pravidelně sledována (hlavně její síla - titr) a současně by měl být gynekologem pravidelně sledován vývoj dítěte (min. ultrazvuk).

Dotaz podal(a): Eva 18.02.2013 - 21:12

Dobry den. Je mozne darovat krev 2 tydny po obstriku lokte? Dekuju za odpoved. Eva

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 19.02.2013 - 10:02

Odpověď: Záleží na tom, z jakého důvodu byl obstřik proveden, zda probíhá zánět, zda jste v pracovní neschopnosti atd. Doporučuji se dotázat na transfuzním oddělení, kde chcete darovat.

Dotaz podal(a): Andrea 18.02.2013 - 19:36

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli můžu darovat krevní plasmu pokud mám nález v prsu - fibroadenom. Děkuji za odpověď

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 19.02.2013 - 9:50

Odpověď: Pokud se jedná o prokazatelně nezhoubný nádor, můžete darovat.

Dotaz podal(a): Katka 18.02.2013 - 13:45

Dobrý dej ještě jsem se zapoměla zeptat jestli mužu darovat plazmu když mám cukrovku a visoký tlak. Děkuji za odpověd

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 19.02.2013 - 9:47

Odpověď: Cukrovka: pokud je léčena inzulinem, darovat nemůžete. Pokud je cukrovka kompenzována dietou a/nebo tabletami, darovat je možné. Odběr krve je možný při tlaku do 180/100.

Dotaz podal(a): Katka 17.02.2013 - 1:43

Dobrý den chtěla sem se zeptat jestli mužu darovat plazmu. Když jsem měla před 20ti lety žloutenku. Myslim že B jak se říká špinavích rukou. Děkuji za odpověd.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 18.02.2013 - 9:08

Odpověď: Pokud jste měla "nemoc špinavých rukou" (žloutenka typu A), můžete darovat krev i krevní složky 1 rok po uzdravení.

Dotaz podal(a): Irule 16.02.2013 - 19:19

Dobrý den,mám dotaz,mám zánět močových cest a beru antibiotika,až se vyléčím..po jaké době mohu jít darovat plazmu když užívám antibiotika..? děkuji za odpověd.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 18.02.2013 - 8:58

Odpověď: Na odběrmůžete za měsíc po doužívání antibiotik.

Dotaz podal(a): JANA 14.02.2013 - 12:54

Dobrý den, chtěla bych se zaptap po jak dlouhé době po odstranění zanmének mohu darovat krev. Dále užívám Euthyrox 50 a protiaden - je možné krev darovat při užívání těchto léků?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 18.02.2013 - 12:53

Odpověď: Pokud se nejednalo o znaménka s obsahem nádorových buněk, můžete darovat po zhojení rány. Pokud štítná žláza nebyla poškozena autoimunitním onemocněním, můžete darovat. Samotné užívání Euthyroxu z dárcovství nevyřazuje. Hlavní indikací prothiadenu je léčba deprese. Užívání antidepresiv s sebou nese celou řadu vedlejších účinků (jak na dárce, tak i na příjemce). Protože antidepresiva se velmi pomalu vylučují z organismu, doporučuji darovat nejdříve za 1 měsíc po vysazení (v případě, že byla užívána pro přechodný depresivní stav). V případě endogenní deprese darovat krev nelze.

Dotaz podal(a): íja 13.02.2013 - 22:49

Dobrý den, mohu darovat krev, když mám šelest na srdci?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 14.02.2013 - 9:25

Odpověď: Samotný šelest na srdci není důvodem k vyloučení z dárcovství. Záleží, zda je chlopenní vada, která bývá nejčastější příčinou šelestu, klinicky významná.\ \

Dotaz podal(a): jang 13.02.2013 - 11:03

dobry den,chtela bych se zeptat co muze stat kdyz zena daruje krev v obdobi menstruace.dekuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 14.02.2013 - 9:26

Odpověď: V době menstruace nedoporučujeme darovat, mimo jiné důvody i proto, že je aktivovaná koagulace (srážení krve) a odebraná krev nebo plazma není "kvalitní". \

Dotaz podal(a): Petra 12.02.2013 - 21:03

Dobrý den, ráda bych se zeptala za jak dlouhou dobu mohu darovat krev po 3-týdením pobytu v Thajsku (Bangkok a ostrov Ko Samui).

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 13.02.2013 - 9:56

Odpověď: Vzhledem k riziku malárie v této zemi lze darovat 6 měsíců po návratu.

Dotaz podal(a): Kateřina 12.02.2013 - 17:41

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli mohu darovat krev, když mi zjistili, že mám anemii na železo?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 13.02.2013 - 9:20

Odpověď: Při anémii způsobené nedostatkem železa krev darovat nelze. Hladina hemoglobinu před odběrem musí být u žen nejméně 125 g/l.

Dotaz podal(a): Pavel 12.02.2013 - 13:01

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je možná nejkradší možná doba darování mezi odběry. Děkuji za odpověd Pavel

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 13.02.2013 - 9:23

Odpověď: U mužů mezi dvěma odběry krve 10 týdnů, doporučujeme ale raději 3 měsíce. Mezi dvěma odběry plazmy 14 dnů. Po odběru krve lze jít na odběr plazmy za 1 měsíc. Po odběru plazmy lze darovat krev za 2 dny, musí být ale dodržen předepsaný interval od posledního odběru krve.

Dotaz podal(a): Hana 11.02.2013 - 22:22

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mohu darovat krev po prodělaném zánětu ledvin (poprvé před třemi a půl a podruhé před dvěma a půl lety). Od té doby bez problémů. Děkuji.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 11.02.2013 - 23:31

Odpověď: Pro kvalifikovanou odpověď by bylo potřeba znát typ zánětu a postižení, popř. výsledky vyšetření. Domluvte se prosím s lékařem zařízení transfuzní služby, kde byste chtěla darovat.

Dotaz podal(a): Milan 11.02.2013 - 17:11

Dobrý den, odrazuje mě o dárcovství dostupnost transfuzních stanic, Dříve byly odběry běžné i v menších městech (Vodňany). Neuvažuje se o zavedení mobilních odběrových míst?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 11.02.2013 - 23:28

Odpověď: Vzhledem k současné decentralizaci transfuzní služby v ČR se obávám, že žádné zařízení transfuzní služby nemá prostředky na pořízení mobilního odběrového autobusu, které jsou běžné třeba v USA.

Dotaz podal(a): Petra 11.02.2013 - 11:26

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli můžu darovat krev, když u mě byly zjištěny předrakovinové změny na děložním čípku (ne rakovina) a byla jsem na konizaci. Za jak dlouho po konizaci můžu darovat krev? Děkuji za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 11.02.2013 - 23:19

Odpověď: Jako po operaci - za 6 měsíců můžete darovat.

Dotaz podal(a): Irena 07.02.2013 - 21:32

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli se při darování krve dělají testy na HPV viry, HSV2 vir, kapavku, chlamýdie, děkuji za odpověď

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 11.02.2013 - 23:18

Odpověď: Ne, krev dárců se testuje pouze na HIV, hepatitidu B a C a syfilis.

Dotaz podal(a): Hana 06.02.2013 - 10:29

Dobrý den, jsem dárkyní plazmy a v naší škole se vyskytla hepatitida E. Sama žádné potíže nemám. Mohu nadále darovat plazmu?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 06.02.2013 - 14:43

Odpověď: Vyloučení z odběrů při kontaktu s hepatitidou E není přesně určeno. Obecně se při kontaktu s jakýmkoliv infekčním onemocněním (včetně hepatitidy E) dárce vylučuje z odběrů nejméně na dobu rovnající se inkubační době onemocnění. U hepatitidy E je inkubační doba až dva měsíce. Pro jistotu kontaktujte s dotazem zařizení transfuzní služby, kam chodíte na odběry.

Dotaz podal(a): Jana 05.02.2013 - 14:59

Dobrý den, zhruba před rokem mi bylo operováno pozitivní mateřské znaménko bez dalších následků. Jsem dlouhodobou dárkyní krve, můžu i přes to téměř po roce začít znovu darovat krev? Moc děkuji, Jana

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 06.02.2013 - 14:48

Odpověď: Pokud slovo pozitivní v dotazu znamená, že byl zachycen ve znaménku melanom, darovat nemůžete. Pokud ve znaménku nádorové buňky nebyly, můžete pokračovat v dárcovství po zhojení rány.\

Dotaz podal(a): Hana 04.02.2013 - 12:17

Dobrý den, jsem dárcem krevních derivátů. Jsem lupenkářka a chtěla bych Vás požádat, za jak dlouho po aplikaci (cca 1 za 14 dní - 2 denní kůra) Belosalic - mast a Imazol - krém je možné bezpečně darovat? Děkuji.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 05.02.2013 - 10:44

Odpověď: Uvedené léky se při lokální aplikaci vstřebávají jen málo, pokud nemáte postižené loketní jamky, kde se napichuje žíla, dárcovství přerušovat není třeba. Přesto doporučuji načasovat odběr tak, aby byl odstup od aplikace masti alespoň několikadenní.

Dotaz podal(a): Ondřej 04.02.2013 - 9:32

Dobrý den, mohu darovat krev, když jsem před cca 5lety prodělal zánět osrdečníku (způsobeno z přechození chřipky)? Děkuji.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 04.02.2013 - 10:28

Odpověď: Pokud byl zánět prohlášen za vyléčený a neužíváte již žádné léky, můžete darovat.

Dotaz podal(a): Kateřina 02.02.2013 - 15:08

Dobrý den, chci se zeptat, zda mohu darovat krev a plazmu, když užívám Euthyrox v dávce 25µg denně. Děkuji za odpověď. Katka

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 04.02.2013 - 10:29

Odpověď: Můžete za předpokladu, že štítná žláza nebyla poškozena autimunitním onemocněním. Samotné užívání Euthyroxu z dárcovství nevyřazuje.\

Dotaz podal(a): Jitka 01.02.2013 - 14:58

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné darovat krev, když nyní užívám Orlistat. Jsem pravidelným dárcem, ale nevím, zda se smí tento přípravek užívat při dárcovství (aby má krev byla v 100% pořádku a já tak neohrozila pacienta, kterému bude dána). Předem děkuji za odpověď :)

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 04.02.2013 - 10:32

Odpověď: Můžete darovat. Lék se ze střeva do krve nevstřebává.

Dotaz podal(a): Filip 31.01.2013 - 20:54

Dobrý večer,chtel bych se zeptat,zda-li mohu darovat krev,když jsem v mladí prodělal vleklou mononukleozu. Rovněž pred rokem a půl těžkou autonehodu,kdy jsem dostal přes tři litry transfúze. Nyní se citim zcela zdráv. Děkuji.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 01.02.2013 - 9:10

Odpověď: Po mononukleóze lze darovat za 1 rok po úplné úzdravě. Po transfuzi (a také po operaci, pokud jste prodělal v souvislosti s úrazem) lze darovat nejdříve za 6 měsíců.

Dotaz podal(a): martina 30.01.2013 - 18:30

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda když druhý den po odběru krve se mi objevil opar na rtu,mám informovat transf.stanici.je možné,že při odběru je má krev infekční?Je možný přenos na příjemce transfuze?děkuji za odpověď

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 31.01.2013 - 9:11

Odpověď: V případě, že se opar objevil druhý den po odběru, tak to není nutné.

Dotaz podal(a): Hanka 29.01.2013 - 15:33

Dobrý den, v listopadu 2012 mi u krevního testu na syfilis vyšel pozitivní výsledek, Při opakování byl výsledek označen za falešně pozitivní. Nyní jsem ve 3.měsíci těhotenství a opět mi vyšel pozitivní výsledek. Nyní čekám na opakovaný výsledek testu. Je možné, že první výsledek byl mylně označen za falešně pozitivní, např. z důvodu, že k nákaze došlo jen krátkou dobu před testem?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 30.01.2013 - 9:29

Odpověď: Zařízení transfuzní služby (ZTS) může uzavřít výsledek vyšetření dárce buď jako negativní nebo reaktivní (tj. ne-negativní), nikoliv jako pozitivní. Při nálezu reaktivního výsledku má ZTS povinnost odeslat vzorek na vyšetření do Národní referenční laboratoře pro syfilis, která stanoví definitivní závěr (negativní - pozitivní). Falešná reaktivita (tj. výsledek v ZTS reaktivní a v NRL negativní) může být způsobena např. podobností protilátek proti syfilis s protilátkami proti boreliím atd. Doporučuji vyčkat na definitivní výsledek vyšetření a prodiskutovat ho s lékařem ZTS.

Dotaz podal(a): Tomáš S. 25.01.2013 - 11:11

Dobrý den, užívám Androfin a na transfuzce mi bylo řečeno, že krev dávat nesmím. Můžu vědět důvod, jak tento lék ovlivňuje kvalitu krve,.. ?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 25.01.2013 - 11:24

Odpověď: Za 1 měsíc po doužívání finasteridu (Androfin) můžete darovat krev i krevní složky. Jde o lék, který má řadu vedlejších účinků, které by se mohly projevit i u příjemce transfuze (viz příbalový leták léku).

Dotaz podal(a): Barbora 24.01.2013 - 17:50

Dobrý den, dnes jsem byla poprvé darovat krev a chtěla bych se zeptat,jestli když můj krevní obraz dopadl dobře mohu darovat krevní plasmu ???děkuji za odpověd

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 25.01.2013 - 10:31

Odpověď: Plazmu můžete darovat 1 měsíc po odběru krve.

Dotaz podal(a): petr 24.01.2013 - 16:08

Dobrý den chtěl jsem zeptat, jednou za tyden si zakouřím mariuhanu!vadí to při odběru krevní plazmy ?? muzžu nějak uškodit příjemci mé plasmy

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 25.01.2013 - 11:17

Odpověď: Můžete ohrozit sebe i příjemce. Dárce nesmí přijít na odběr pod vlivem drog, upozorňuji, že některá zařízení mají možnost zkotrolovat dárce např. na přítomnost alkoholu v dechu nebo THC v moči. THC se vylučuje z organismu nejméně několik dnů až týdnů po posledním jointu, po tuto dobu darování nedoporučuji. Pokud jste si kdykoliv aplikoval jakoukoliv drogu do žíly, nesmíte nikdy být dárcem krve nebo krevních složek. O škodlivých účincích marihuany si můžete přečíst např. na http://www.marihuana.cz/kap-skodlive-ucinky-marihuany.html \

Dotaz podal(a): Veronika 24.01.2013 - 14:07

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mohu darovat krevní plazmu, když občasně užívám nosní sprej Nasivin sensitive, nemám ho na rýmu, ale lépe se mi po něm dýchá. Když jsem byla naposledy darovat, tak jsem ho užila den před odběrem večer a zapoměla jsem se o něm zmínit paní doktorce. Může Nasivin nějak ovlivnit výsledky testů nebo plazmy? Odběr proběhl bez problémů. Děkuji za odpověď. Hezký den.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 25.01.2013 - 10:34

Odpověď: Můžete darovat bez omezení.\ Upozorňuji, že i tento lék může mít řadu vedlejších účinků, zvláště při dlouhodobém užívání - viz příbalový leták.

Dotaz podal(a): Betka 23.01.2013 - 11:53

Dobrý den, chcela by som sa Vás opytat pred troma rokmi mi bola zistena trombofilia ( dva krat som potratila ) potom som otehotnela a za pomoci lekarov a fraxiparinu ktory som si podavala az do konca šestonedelia sa mi narodil zdravy chlapcek. Chcem sa opytat ci ma trombofilia nejaky vplyv na ockovanie ci nemoze nastat nejaka nezvycajna reakcia. A v kolkych rokoch mozem dat otestovat svoje deti ci to nezdedili po mne dakujem pekne

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 25.01.2013 - 10:30

Odpověď: Otázky položte Vašemu lékaři (praktickému, případně hematologovi), u kterého jste ve sledování kvůli trombofilnímu stavu.

Dotaz podal(a): Martina 22.01.2013 - 14:35

Dobrý den chtěla bych se zeptat zda odběr plazmy může mít vliv na zdravotní stav.Mě se třeba zdá,že po odběru mě začnou bolet více záda je to možné děkuji za odpověď Martina

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 25.01.2013 - 10:36

Odpověď: Vyloučit to nelze, zkonzultujte problém s Vaším praktickým lékařem.

Dotaz podal(a): Petra 20.01.2013 - 21:55

Dobrý den, mohu darovat krev, když užívám lék na mykózu nehtů Terfimed?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 21.01.2013 - 10:01

Odpověď: Darovat nemůžete. Odběr je možný nejdříve za měsíc po doužívání léku.

Dotaz podal(a): Petr 20.01.2013 - 14:30

Dobrý den, v letech 1996 až 1999 jsem byl léčen na epilepsii typu GM. Jsem dlouhodobě bez problémů a od prosince 1999 jsem vyřazen z evidence, nejsem veden jako epileptik. Několik let jsem poté díky přístupu transfúzní stanice (po konzultaci primáře t.s. s neurologem) ve Strakonicích mohl dávat krev. Rád bych dával krev i nadále - transfúzní oddělení v nemocnici v Českých Budějovicích ale tvrdí, že díky diagnoze epi typu GM nemohu krev dávat už nikdy. Velmi mne to mrzí. Byl bych ochoten případně jezdit i na jiné transfúzní oddělení, kde by o moji krev byl zájem. Podle odpovědí v této diskuzi zřejmě dárcem být mohu. Prosím poraďte, jak lze postupovat, abych mohl být nadále dárcem krve. Mám za sebou 51 bezproblémových odběrů a rád bych situaci vyřešil. Děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 21.01.2013 - 10:06

Odpověď: Pokud jste více než 3 roky vyřazen z evidence a neužíváte žádné léky proti epilepsii, je dárcovství možné. Transfuzní oddělení může mít lokálně přísnější zdravotní kritéria na dárce. Zda budete akceptován jako dárce, rozhoduje dané transfuzní oddělení. Položte dotaz na transfuzním oddělení, kde byste chtěl darovat.

Dotaz podal(a): Misa 18.01.2013 - 22:17

když daruji plazmu 2 krát v měsíci ,mám nárok na náhradu mzdy oba dny v tom jednou měsíci ? Moje účetní mi tvrdí,že mám nárok jen na jedno proplacení v kalendářním měsíci.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 21.01.2013 - 9:57

Odpověď: V Zákoníku práce není frekvenční omezení. Pokud s Vašimi dvěma odběry v měsící Váš zamestnavatel souhlasí, domnívám se, že Vám náleží i náhrada mzdy. Doporučuji se s dotazem obrátit na právníka specializujícího se na pracovní právo.

Dotaz podal(a): Josef 18.01.2013 - 16:56

Dobrý den, jesem dlouholetý dárce krve a plazmy,v současné době mě byl zjištěň vysoký krevní tlak 140/90. Užívám Prestarium neo 1-0-1. Mohu dále darovat krev? Pozná se při rozborech krve, že užívám zmíněný lék, má pro dárce, který má vys. krev. tlak nějaký dopad dárcoství na zdraví. Chodím na vypalování bradavice, mohu darovat krev? Díky za odpovědi. Koruna

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 21.01.2013 - 9:51

Odpověď: Při léčbě vysokého krevního tlaku můžete darovat, předpokladem je tlak do 180/100 při vyšetření před odběrem. Pokud vypalování bradavic probíhá bez komplikací (místního zánětu), můžete darovat.

Dotaz podal(a): Natalka 18.01.2013 - 12:02

Dobrý den, jsem pravidelný dárce krevní plazmy a právě včera jsem se dozvěděla,že jsem těhotná. Může být miminko ohroženo a nebo mít nějaké poškození když jsem ve 13.týdnu?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 21.01.2013 - 9:53

Odpověď: Při zjištění těhotenství musíte dárcovství přerušit, darovat můžete nejdříve 6 měsíců po porodu.\ \

Dotaz podal(a): Marcela 17.01.2013 - 9:10

Dobrý den, daruji krev už mnoho let a chci ze zeptat,co je pravdy na tom, že krev od dárkyˇn,které rodily se nedostane na sál, ale jde jen na léčiva.Děkuji předem za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 18.01.2013 - 9:52

Odpověď: Částečně tomu tak je. V plazmě žen, které byly těhotné, a také v plazmě dárců (mužů i žen), kteří dostali v minulosti transfuzi, se s určitou pravděpodobností vyskytují protilátky proti leukocytům, které by při transfuzi mohly ohrozit příjemce. Proto se doporučuje plazmu od těchto osob nepodávat přímo pacientům jako transfuzi, ale využít ji na výrobu krevních derivátů (koagulačních faktorů, imunoglobulinů, albuminu atd.). Toto opatření se týká pouze plazmy, nikoliv červených krvinek a krevních destiček, protože z těchto přípravků se většina plazmy při zpracování odběru plné krve odstraňuje a nahrazuje se výživným roztokem.\

Dotaz podal(a): Soňa Janischová 16.01.2013 - 16:05

Dobrý den, chtěla bych darovat krev, ale nevím, kde se optat, zda je možné to vůbec zkusit, beru pravidelně antikoncepci Jeannine a denně beru 2tabletky prášků Citalec20. Jsem z Pardubického kraje a je mi 34let. Kde bych se mohla blíže informovat? Děkuji Vám moc za případnou odpověď

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 18.01.2013 - 9:50

Odpověď: Užívání antikoncepce dárcovství nebrání. Při depresi a její léčbě dárcovství možné není.

Dotaz podal(a): Šárka 16.01.2013 - 12:17

Dobrý den, chci se zeptat zdali normálně mohu darovat krev když beru antikoncepci Vreya? Děkuji za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 18.01.2013 - 9:33

Odpověď: Můžete darovat.

Dotaz podal(a): Radim 16.01.2013 - 11:36

Dobrý den, jak dlouho po operaci slepého střeva můžu darovat krev? Děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 18.01.2013 - 9:32

Odpověď: Za 6 měsíců.\

Dotaz podal(a): Jaroslav 15.01.2013 - 13:47

Za jak dlouho můžu jít na odběr po antibiotikách?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 16.01.2013 - 9:51

Odpověď: Nejdříve za 2 týdny, některá transfuzní oddělení odebírají dárce až za měsíc po doužívání.

Dotaz podal(a): Luboš 15.01.2013 - 10:58

Dobrý den, jsem celkem 20ti násobným dárcem( plná krev, plazma, destičky )krev. Chtěl bych se zeptat zda se krev dárců testuje na chlamydie trachomatis. Manželce byly tyto indikovány v těle v malém množství. Prý je mám také. Předem děkuji, za odpověď. .

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 16.01.2013 - 9:48

Odpověď: Krev dárců se na chlamydie netestuje.

Dotaz podal(a): Lucka 13.01.2013 - 16:21

Dobrý den, beru antikoncepci Mercilon a začala jsem chodit na odběry plazmy. Chtěla bych se zeptat, zda je antikoncepce účinná nebo se její účinnost snižuje při odběru plazmy. Děkuji za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 14.01.2013 - 10:30

Odpověď: Dotaz o účinnosti antikoncepce ve vazbě na odběry plazmy položte Vašemu gynekologovi.

Dotaz podal(a): leoš koruna 11.01.2013 - 12:20

Dobrý den, jesem dlouholetý dárce krve a plazmy,v současné ďobě mě byl zjištěň vysoký krevní tlak. Užívám Prestarium neo 1-0-1. Mohu dále darovat krev? Pozná se při rozborech, že užívám zmíněný prášek, má pro dárce, který má vys. krev. tlak nějaký dopad dárcoství nac zdraví. Díky za odpovědi. Koruna

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 14.01.2013 - 10:20

Odpověď: Můžete pokračovat v dárcovství za předpokladu, že tlak bude nižší než 180/100. Výsledky laboratorních vyšetření by ovlivněny být neměly.

Dotaz podal(a): Honza 10.01.2013 - 16:37

Dobrý den, chci se poradit, chci darovat krev a moje dvě dcery mají neštovice. Můžu ji darovat????díky za info

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 10.01.2013 - 18:09

Odpověď: Nemůžete, vyčkejte min. 14 dnů.

Dotaz podal(a): Jana 07.01.2013 - 13:15

Dobrý den, je možné darovat plazmu, když se dárce zranil na infekčním pracovišti a byla mu odebrána krev ke sledování případného nakažení žloutenky nebo HIV? Děkuji.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 08.01.2013 - 15:55

Odpověď: Darovat krev ani krevní složky nelze. Vyloučení z dárcovství je min. na 6 měsíců nebo do skončení povinného sledování, které obvykle nařizuje orgán hygienické služby a může zahrnovat vyšetření - kontrolní odběry až 12 měsíců po zranění.

Dotaz podal(a): Martina 05.01.2013 - 18:05

Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se zeptat, jestli kouření nějakým způsobem negativně ovlivňuje kvalitu kostní dřeně, kterou daruji. Děkuji za odpověď

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 07.01.2013 - 11:12

Odpověď: Vzhledem k tomu, že cigaretový kouř obsahuje několik set škodlivých látek, ovlivňuje i funkci kostní dřeně. Pokud byste byla pozvána na odběr kostní dřeně, jistě by Vás Registr dárců kostní dřeně informoval o požadavcích, které byste měla před odběrem dřeně dodržet.

Dotaz podal(a): Libor 05.01.2013 - 17:17

Dobrý den,chtěl bych darovat krev ale jsem kuřákem marihuany.Slyšel jsem že se marihuana neřadí mezi návykové látky.Prosím o radu. Děkuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 07.01.2013 - 10:54

Odpověď: Na podobnou otázku naleznete již odpověď níže. Dárce nesmí přijít na odběr pod vlivem drog, upozorňuji, že některá zařízení mají možnost zkotrolovat dárce např. na přítomnost alkoholu v dechu nebo THC v moči. THC se vylučuje z organismu nejméně několik dnů až týdnů po posledním jointu, po tuto dobu darování nedoporučuji. Pokud jste si kdykoliv aplikoval jakoukoliv drogu do žíly, nesmíte nikdy být dárcem krve nebo krevních složek. O škodlivých účincích marihuany si můžete přečíst např. na http://www.marihuana.cz/kap-skodlive-ucinky-marihuany.html\

Dotaz podal(a): Petra 05.01.2013 - 1:33

Dobry den, 27.12. mi lekar odstranil bradavice na noze, mam tam stehy, ale dnes (4.1.) je noha prakticky zhojena. 10.1. mam jit na darovani krve, mohu? Pokud ne tak proc, jako dite jsem byla ockovana proti zloutence B. Dekuji

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 07.01.2013 - 10:10

Odpověď: darovat můžete po zhojení rány, tj. až po vytažení stehů a zhojení stop po nich. Očkování proti hepatitidě B v dětství nevadí, toto očkování vyřazuje z dárcovství pouze na 1 měsíc.

Dotaz podal(a): Lenka 03.01.2013 - 20:40

Mám dlouhodobě zvýšenou teplotu- 37,5 maximálně, bez zjištění příčiny-imunologické vyšetření, vše v pořádku, prý ze stresu. Nejsem léčena ani již sledována. Mohu darovat?

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 04.01.2013 - 10:11

Odpověď: Doporučuji konzultaci přímo na transfuzním oddělení, kde chcete darovat.

Dotaz podal(a): Lenka 03.01.2013 - 20:36

Dobrý den, ráda bych darovala krev či krevní plazmu. Vážím v současné době 50 kg a bojím se omdlévání, které dárcovství je pro tělo menší zátěž? děkuji za odpověď.

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 04.01.2013 - 10:09

Odpověď: Odběry jsou srovnatelné. Nejdůležitější je, a) abyste na odběr nechodila nalačno (dietní jídlo - např. snídaně před odběrem je vhodná), b) abyste před odběrem dostatečně pila (min. 0,5 litru tekutin), c) abyste na odběr přišla v klidu bez stresu (stres zvyšuje riziko kolapsu po odběru).\ Upozorňuji, že váha 50 kg je pro odběr minimální, při nižší váze není možné odběr provést.

Dotaz podal(a): Romana 02.01.2013 - 16:39

Dobry den, chtela bych davat krev, ale nedavno mi byl zjsiten zanet stitne zlazy a uz se mi zde udelaly i uzly, za nedlouho mne ceka operace, kd emi bud stitna zlaza cela odstranena. Mohu davat krev, kdyz pak budu vlastne celozivotne brat leky? dekuji Romana

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 03.01.2013 - 8:58

Odpověď: Pokud je zánět způsoben autoimunitním procesem (protilátky proti vlastnímu orgánu), darovat nemůžete.

Dotaz podal(a): Karel 01.01.2013 - 16:37

Dobrý den,mám plicní chlamydie které mi dělají obrovské problémy a nic nepomáhá.Život je nesnesitelný.Napadla mě možnost několikanásobné transfuze krve. Imunitu mám dle testu v pořádku,přesto mám velke dlouhodobe problémy.Rad bych toto podstoupil.Kam se mohu obrátit : Děkuji Karel

Odpověď zadal(a): MUDr. Řeháček Vít 02.01.2013 - 8:47

Odpověď: Transfuze (podání transfuzního přípravku pacientovi) má svá přísná kritéria a může se provést pouze tehdy, jsou-li tato kritéria splněna (např. transfuze erytrocytů při anémii, podání plazmy při koagulačních rozvratech, podání destiček při krvávení z jejich nedostatku atd.). Každá transfuze má svá rizika a vedlejší účinky, mezi nejvýraznější patří poškození imunity pacienta, zejména imunosuprese (tj. pokles imunity). Při plicní infekci ve vašem případě, jak jej popisujete, není transfuze indikována a žádný lékař Vám ji nepodá. Na léčbu infekcí jsou specializována infekční oddělení, pokud jste již někde sledován, máte nárok na druhý názor (posouzení stavu jiným oddělením). Obraťte se na Vašeho ošetřujícího lékaře.

Nahoru